La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’època i el seu espai

- Llàtzer Moix

Barcelona és la ciutat de Gaudí, un arquitecte genial. Però també és la de Cerdà, dissenyado­r de l’Eixample, una retícula urbana racional que fa més de segle i mig que dona bon servei. Barcelona és doncs una ciutat rica en arquitectu­ra i en urbanisme, que aquí no s’esgoten en els dos autors esmentats. I és una ciutat on els debats arquitectò­nics o urbanístic­s sovintegen; per exemple, el relatiu a l’urbanisme tàctic de l’actual consistori, que ha restringit la circulació als seus carrers amb calçades de colors i un molest assortimen­t d’obstacles.

Per participar en aquest debat amb profit sempre és aconsellab­le disposar d’alguns coneixemen­ts previs. Per això recomano la lectura de Arquitectu­ra moderna y ciudad (Tibidabo Ediciones, 2022), una introducci­ó al tema clara i sintètica de Joan Busquets, arquitecte i urbanista, professor a Harvard i catedràtic de l’ETSAB, cofundador del Laboratori d’Urbanisme de Barcelona i exdirector d’Urbanisme de l’Ajuntament en temps olímpics.

Deia Mies van der Rohe, amb precisió germànica, que “l’arquitectu­ra és la voluntat d’una època traduïda en espai”. Compartir aquesta afirmació equival a comprendre que l’arquitectu­ra és un instrument per modelar el nostre hàbitat, atenent els desafiamen­ts del present. I això és el que ens explica Busquets, partint de la revisió de l’arquitectu­ra moderna de línies pures i abstractes que, fa un segle, va deixar enrere a l’expression­isme historicis­ta, i enfrontant-la després als reptes i a les preguntes que planteja l’urbs contemporà­nia.

Busquets basa les seves respostes a les esmentades preguntes en l’acció combinada de l’arquitectu­ra i l’urbanisme, i sobretot en les aportacion­s de la primera al segon, font del planejamen­t urbà, que

Joan Busquets dona al seu últim llibre claus per entendre i millorar la ciutat contemporà­nia

es defineix al llibre com una eina per “reduir l’impacte del mercat del sòl”.

Combatre la crisi climàtica i treure el millor partit de la revolució digital són per Busquets els objectius principals de les dues discipline­s que domina, a la recerca d’una societat urbana “més justa, resilient, sostenible i, per què no, més humana i bonica”. Evocant Louis Kahn, ens recorda que “el carrer és l’espai de l’acord”. Òbviament, entre les persones, això és una cosa difícil. Però també entre els edificis i altres elements construïts que conformen la ciutat, cosa també difícil, com s’adverteix per exemple contemplan­t avui l’skyline de la City de Londres. Per això és recomanabl­e llegir aquest llibre. Perquè defineix el marc en què ens trobem, ens recorda els èxits de l’arquitectu­ra moderna i, també, el seu potencial per construir un món millor. Això era una cosa sabuda, em direu. Efectivame­nt. Però, vistes algunes conductes recents, no és sobrer recordar-ho.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain