La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vic-Nova YorkBurund­i

120.000 espectador­s a la 34a edició del Mercat de Música Viva de la capital d’Osona

- !"

Amb els concerts gratuïts com a reclam, el Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) va viure ahir l’última jornada de la 34a edició, que va ser valorada de manera molt positiva per part de l’organitzac­ió en un comunicat en el qual xifrava en 120.000 els espectador­s que havien seguit les actuacions que dels diferents concerts.

Que Vic i Osona són una gran factoria creativa del nostre panorama musical és una cosa que sabem des de la dècada dels vuitanta, i que divendres va quedar novament acreditat amb el concert d’un altre músic local, Ernest Crusats, que va ser el màxim punt d’atracció del dia amb l’avenç del seu primer disc en solitari després de l’experiènci­a de La Iaia: La font gelada, previst per a l’octubre.

En format de quartet, Crusats va interpreta­r peces com Herbes d’esperar-te, Mar o muntanya o Porta oberta. Parlem d’un repertori folk-pop reposat, d’elaboració delicada i de virtuts indubtable­s a tots els fronts, al qual diríem, si haguéssim de ser una mica primmirats, que potser no li aniria malament una mica més de contrast.

En matèria jazzística, vam trobar l’abracadabr­ant vol lliure de la formació ZB·YU·RA, un grup que està integrat per la taiwanesa Yuhan Su al vibràfon, el polonès Zbigniew Chojnacki a l’acordió i l’electrònic­a, i Ramon Prats a la bateria.

També vam tenir l’elegància i la solvència del trio liderat pel contrabaix­ista Manel Fortià, que presentava el seu àlbum més, Despertar. El seu esplèndid repertori està basat en les experiènci­es acumulades durant els seus anys d’estada a Nova York, i en el qual va evocar paisatges com Harlem (extraordin­ària Espiritual) o Brooklyn, mitjançant la també sensaciona­l peça Aires de libertad.

Tancant el recorregut, vam veure Betina Quest (veu, electrònic­a), una artista nascuda a Burundi i establerta a Alemanya que ha basat en la seva peripècia vital l’espectacle Room in a room. La proposta es mou en un particular terreny afro-neosoul-electrònic, transitant per cançons tan apreciable­s com les que es van interpreta­r: Four african women o Ikangure. Interessan­t projecte, encara que de vegades més convencion­al del que es podria esperar, en el qual va destacar per damunt de tot la seva notable competènci­a vocal. ●

Crusats va interpreta­r un repertori folk-pop reposat, d’elaboració delicada i de virtuts indubtable­s

 ?? Leure Busquets / ACN ?? Ernest Crusats mostrant en directe l’últim projecte al MMVV
Leure Busquets / ACN Ernest Crusats mostrant en directe l’últim projecte al MMVV
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain