La Vanguardia (Català-1ª edició)

Minimalist­a i funcional De Jong

- Santiago Segurola

Mentre el personal discuteix si la nit de Munic va acabar amb un resultat amarg o una derrota dolça, el Barça ha arribat a la primera estació de la Lliga, detinguda per cedir el pas a la selecció. Dues setmanes de respir en l’atrafegame­nt quotidià del campionat i de preocupaci­ó per les conseqüènc­ies que sol provocar l’aturada internacio­nal, que, segons l’estadístic­a hi ha un percentatg­e temible de lesions.

El Barça va tancar aquesta tacada de partits amb una victòria comodíssim­a contra l’Elx, equip destinat al patiment aquesta temporada. Un punt en sis partits, és a dir, l’abisme. Al Camp Nou va experiment­ar tots els drames possibles: la primerenca expulsió de Verdú per agafar Lewandowsk­i quan se li escapava el polonès, dos gols que van requerir els entomòlegs del VAR –concedits pels mil·límetres de llargària que tenen les potetes de les mosques–, l’expulsió del seu entrenador després que l’àrbitre decretés la validesa d’un gol fora de joc de Pedri –des de la cambra fosca li van comunicar que el gol era il·legal– i les tensions que van causar els braços incontrola­bles de Kessié.

L’exjugador del Milan es va erigir en la principal preocupaci­ó del Barça. Va rebre aviat la groga per una trompada al nas de Boyé i va jugar a la ruleta russa les següents intervenci­ons. Les dues van acabar amb dos jugadors de l’Elx a terra, una mica perquè Kessié va treure els braços a passejar amb imprudènci­a temerària i un poc perquè l’equip il·licità buscava la segona amonestaci­ó del migcampist­a. Fora d’aquests conflictes, sense rellevànci­a per a l’àrbitre, Kessié va passar inadvertit. No va sortir després del descans. Estava cantat.

En condicions de tanta superiorit­at, al Barça se’l va poder mesurar més aviat pels detalls que no pas per qualsevol altra cosa. Van arribar els gols –una bellesa el gir i el xut amb l’esquerra de Memphis– i les substituci­ons, com ara la d’Ansu Fati per Memphis, entre la incertesa dels aficionats, que no saben gaire bé què passa amb el jove davanter. Juga pocs minuts i l’avancen en les rotacions de Xavi. La seva absència en la convocatòr­ia de Luis Enrique, un tècnic que l’adora, afegeix més material per al debat.

Que Lewandowsk­i faci dos gols no és un detall. És freqüent. D’aquí l’amargor que va causar la seva frenada a Munic, gairebé inexplicab­le en un davanter que poques vegades perdona a l’àrea. Un detall innovador, i agradable per al

Barça, va ser l’acomplimen­t de Frenkie de Jong com a migcampist­a fins que Lewandowsk­i va trencar el partit amb el primer gol. En una posició que exigeix lleugeresa i economia, De Jong va reduir a la meitat el nombre de tocs i va multiplica­r el de passades verticals, incloent-hi la magnífica que va dibuixar sobre el desmarcatg­e de Lewandowsk­i i l’agafada de Verdú.

De Jong va repetir el model una vegada i una altra. Va fer l’efecte de seguir al peu de la lletra les instruccio­ns de Xavi, perfectame­nt interpreta­des pel migcampist­a holandès, fins que no va fer falta un migcampist­a al partit. Amb un jugador menys i dos gols, l’Elx no estava en condicions d’acostar-se a l’àrea del Barça i De Jong es va quedar sense feina. Serà interessan­t observar si manté el seu patró minimalist­a i eficaç del primer temps, extremamen­t necessari per imposar l’ordre en un equip tan pendent de la lògica cartesiana.

Cinc partits després d’aquell empat amb el Rayo Vallecano al Camp Nou, el Barça camina amb fermesa i gols, en espera dels grans exàmens que venen. Si les derrotes dolces no existeixen al futbol, va suspendre el primer, a Munic. A la Lliga ja ha deixat una cosa clara: és on se l’espera, i no pas on figurava la temporada passada en aquest mateix període. ●

 ?? an   n  r ?? Frenkie de Jong va fer de migcampist­a titular per donar descans a Busquets
an n r Frenkie de Jong va fer de migcampist­a titular per donar descans a Busquets
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain