La Vanguardia (Català-1ª edició)

Memphis puja al vaixell

El neerlandès, que va tenir un peu fora, passa al davant d’Ansu Fati i Ferran Torres contra l’Elx i és el sisè davanter (tots) que marca en el Barça de Xavi

- Carles Ruipérez p r i & e ra ' i ( i s i )

Abans que la pilota comenci a rodar, Lewandowsk­i es recorre el camp per abraçar un per un tots els seus companys. És el seu ritual i obeeix la seva voluntat d’integrar-se i de ser líder. Res a veure amb l’actitud de Memphis. El neerlandès està concentrat. Es tanca al seu món. S’abstreu. Confia tant en la seva qualitat que sap que ell tot sol és capaç de crear-se les seves ocasions. No vol dependre de ningú. És el capità del seu destí. Per això, l’estiu passat només va voler signar per dos anys pel Barcelona. Per això, aquest mercat va mirar d’anar-se’n a Torí per ser l’estrella.

En pocs mesos, Memphis, de 28 anys, ha passat de portar el 9 a l’esquena a portar el dorsal 14. Una degradació en tota regla. Abans era el crac del Barça de Koeman, ara és el sisè davanter de Xavi, que ahir li va donar una oportunita­t. El neerlandès la va aprofitar per pujar definitiva­ment al vaixell.

S’ha allistat a temps. Va tenir un peu fora, però s’afegeix a la causa. Va fer un pas endavant, beneficiat per l’oferta del Chelsea per Aubameyang. Malgrat que era el jugador de camp del primer equip que menys minuts havia tingut (72), contra l’Elx, va passar al davant de Ferran Torres i Ansu Fati per donar descans a Raphinha, perquè Dembélé, poques hores després de ser pare de la seva primera filla, va ser titular.

Té ànima de solista, però l’ex de l’Olympique de Lió va saber interpreta­r la partitura. Va fer desmarcatg­es, va ocupar bé la banda esquerra, va deixar espai per a Balde i va filtrar passades. No és ràpid ni té un regateig demolidor, però és imaginatiu. Per tant, quan va rebre la pilota d’esquena a l’àrea, va saber què volia fer. Va protegir amb el cos, va trepitjar la pilota, la va arrossegar amb la sola de la bota dreta i amb un revers es va desfer de John en una rajola. En un no res, va xutar a dalt i fort amb l’esquerra, impossible per a Edgar Badia. Un gol d’una tècnica exquisida. Una maniobra que ja li va sortir durant la pretempora­da contra l’Inter Miami.

Un gol d’un jugador que ho necessitav­a i que està disposat a aprofitar, l’any del Mundial, cada minut. Són els beneficis de la competènci­a en atac. Amb aquest gol de Memphis, ja han marcat els sis davanters de l’equip, que es retroalime­nten i s’obliguen a millorar. Demebélé i Ansu Fati van marcar a Cadis els segons del seu compte. Torres es va estrenar contra el Viktoria a la Champions.

Memphis, que fins i tot xutava

Aˆ. Madrid València Mallorca Girona Rayo Vall cano R ial Soci ˆaˆ C lˆa Alm ria Espanyol S villa G ˆaf Valladolid Cadis Elx 311‹ Œ 3 0 3 10  ŒŠŠŠŒ Š1ŠŒ ŒŠ13Ž Š1Š Œ Š 1 3 Ž 13 Œ11‹‹  1 1 3 Œ 10  1 1 3 Œ 10  1 1 3 ‹ 1Š Œ 1 1 ‹ 3 11 Œ 1 0  1 1‹ Œ 0 1  Š 1Œ

els penals, va ser la temporada passada –la primera sense Messi– el màxim golejador blaugrana amb 13 dianes. Unes xifres molt discretes en un conjunt que va jugar 53 matxs. Aquesta temporada hi ha un tauró a l’àrea, un caçador, un depredador, un golejador profession­al. Va ser precisamen­t Lewandowsk­i qui es va apropiar –decisió del club– del 9. I li treu profit. Ha vençut 11 vegades els porters en els vuit partits que s’han jugat en un mes de competició. 11 gols fins dia 17 de setembre. Els dos que va fallar a Munic les va marcar al Camp Nou. El polonès no competeix amb els seus companys. El seu ritme, amb 34 anys, és el de Håland i Mbappé.

Lewandowsk­i va marcar contra l’Elx els dos gols que va fallar a Munic i ja en suma onze en un mes de competició

 ?? GelJo fJt/AP ?? Memphis controlant la pilota envoltat de jugadors de l’Elx, incloent-hi el porter, Edgar Badia
GelJo fJt/AP Memphis controlant la pilota envoltat de jugadors de l’Elx, incloent-hi el porter, Edgar Badia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain