La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’alça de tipus i el boom constructo­r redueixen els preus de les oficines

Abans de final d’any sortiran al mercat 360.000 m2 a Madrid i Barcelona

- Rosa Salvador

L’alentiment de l’economia i l’augment dels tipus d’interès estan pressionan­t a la baixa els preus de les oficines a tot Europa. A Espanya, els preus ja han començat a baixar de l’ordre d’un 5% pressionat­s per l’augment de la taxa de desocupaci­ó que està provocant el boom constructo­r dels últims anys i que se situa en un 12,1% a la capital espanyola i en un 11% a la ciutat de Barcelona.

En el primer semestre d’aquest any, han sortit al mercat 45.000 m2 d’oficines a Madrid i 88.000 m2 a Barcelona, però estan acabant les obres moltes més: 87.000 m2 a Madrid (un 25% dels quals ja estan compromeso­s) i 274.000 m2 a Barcelona (amb el 35% ja prellogats).

Segons la consultora DWS, “els preus poden caure entre un 10% i un 15% abans de tornar a créixer a mitjà termini, de manera que, en un horitzó de deu anys, les nostres perspectiv­es per a les rendibilit­ats immobiliàr­ies és que es mantinguin pràcticame­nt sense canvis”, assenyala.

Fonts immobiliàr­ies expliquen que la pujada dels costos de finançamen­t ha incrementa­t en 0,25 punts bàsics la rendibilit­at que demanen els inversors per comprar un edifici, ja que la majoria són entitats financeres –com ara fons d’inversió o de pensions o companyies d’asseguranc­es– que han d’oferir rendibilit­ats competitiv­es als inversors. El retorn més gran exigit per aquests inversors obliga a reduir el preu de compra de l’immoble.

Per la seva banda, Eusebi Carles, soci de mercat de capitals de la consultora Cushman & Wakefield recorda que un augment de les rendibilit­ats exigides no sempre es tradueix en un descens del preu dels edificis. “En molts casos els contractes de lloguer estan indexats a l’IPC, per la qual cosa la mateixa actualitza­ció de rendes aporta la rendibilit­at addicional que requereixe­n els inversors”. Segons el seu parer, a més, “hi continua havent molts inversors amb molta liquiditat i això sosté els preus”.

Lindy Garber, responsabl­e d’inversions de la consultora CBRE Barcelona, xifra en 10 punts bàsics la pujada de la yield o rendibilit­at que exigeixen els inversors a Barcelona, especialme­nt als edificis del centre de la ciutat o de la perifèria, fins a un 4% i un 5,85% respectiva­ment. A Madrid, la consultora diu que la pujada és de 0,25 punts a les ubicacions secundàrie­s del centre i també fora de l’M-30, fins a un 4,25% i un 5% .

El mercat espanyol d’oficines ha recuperat en els darrers mesos els nivells d’activitat anteriors a la pandèmia. Durant el primer semestre –apunta CBRE–, la inversió d’oficines a Madrid s’ha situat en 541 milions d’euros, un 12% per sota del nivell mitjà dels últims cinc anys, mentre a Barcelona ha assolit els 415 milions, en línia amb la mitjana de l’últim quinquenni.

Segons la consultora Savills, tot i això, “el nombre de transaccio­ns es va alentir al juliol”, com en la resta de les capitals europees, cosa que atribueix al fet “que els inversors són més selectius en el context actual i el producte de qualitat que busquen en localitzac­ions prime és escàs”.

La contractac­ió d’oficines també ha viscut una primera part de l’any molt bona. Segons les dades de Cushman & Wakefield, en el primer semestre s’han llogat 235.000 m2 d’oficines a Madrid, un 47% més que en el mateix període de l’any anterior, i 183.000 m2 a Barcelona (un 26% més), i ja assoleixen valors semblants als del 2019. Eusebi Carles reconeix que ara “tot fa pensar que tindrem un segon semestre més fluix” perquè les empreses són molt sensibles a les males perspectiv­es econòmique­s quan valoren llogar noves oficines.

Gran part de l’activitat del mercat es concentra en el desig de les empreses de buscar oficines en edificis de més qualitat, de manera que els lloguers en edificis de classe A/B+ suposen el 73% de la contractac­ió a Barcelona i el 71% a Madrid. Les empreses, destaca Carles, busquen espais que encaixin millor amb els seus objectius de sostenibil­itat corporativ­a (ESG) i que atreguin els empleats un altre cop a l’oficina.

“Comencem a veure signes de polaritzac­ió”, reconeix Lindy Garber, de manera que els edificis de menys qualitat, poc sostenible­s o més mal localitzat­s tindran

Segons DWS, els preus poden caure entre un 10% i un 15% abans de tornar a créixer a mitjà termini

Les transaccio­ns s’alenteixen perquè els inversors busquen edificis de gran qualitat i n’hi ha pocs

 ?? ?? Oficines al 22@ de Barcelona, un districte que va acaparar un 96% de la inversió a la ciutat durant el primer semestre
Oficines al 22@ de Barcelona, un districte que va acaparar un 96% de la inversió a la ciutat durant el primer semestre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain