La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid apuja la rebaixa fiscal de l’IRPF per compensar l’alça de la inflació

La bretxa impositiva amb la resta de les comunitats augmenta amb la mesura

- E a o a a n

El Govern de la Comunitat de Madrid que presideix Isabel Díaz Ayuso va rectificar ahir la mesura de rebaixa fiscal de l’IRPF i la va ampliar respecte al que estava previst inicialmen­t. Javier Fernández-Lasquetty, conseller d’Economia, Hisenda i Ocupació de l’autonomia, va anunciar en roda de premsa que la dada que es farà servir per calcular la rebaixa fiscal a Madrid serà la de l’augment dels salaris a Espanya (4,1%) en lloc del registrat a la Comunitat de Madrid (2,6%), tal com havia anunciat aquesta mateixa setmana el seu departamen­t en un comunicat.

La conseqüènc­ia d’aquest canvi de criteri implicarà que la rebaixa d’impostos per als contribuen­ts madrilenys serà una mica més alta del que es va estimar al principi i, per tant, la bretxa que s’obrirà amb la resta d’autonomies també creixerà per sobre del que s’havia calculat.

Fonts de la Conselleri­a d’Economia de Madrid van comentar ahir que “al final, s’ha decidit agafar l’indicador nacional” perquè és més beneficiós per a les famílies. Les mateixes fonts van afegir que, com que l’objectiu de la rebaixa fiscal és contrarest­ar els efectes de l’altíssima inflació a Espanya, aquesta s’“avalua també” amb la dada del conjunt del país.

En tots els casos, la dada d’augment dels salaris està depurada, ja que s’elimina l’efecte de les pagues extra i dels retards. Per això, la xifra de cost salarial que va publicar divendres l’INE tant per a Espanya com per a la comunitat madrilenya és lleugerame­nt superior a la que fa servir la Comunitat de Madrid per al càlcul de la mesura impositiva anunciada.

La rebaixa fiscal es du a terme a través del que es coneix com deflactaci­ó de l’IRPF. El de la renda, és un impost compost que es divideix en diferents trams. Com més diners ingressa un contribuen­t, més s’eleva el percentatg­e que haurà de tributar i més paga. Si s’incrementa el nivell d’aquests trams mantenint estable aquest percentatg­e i un treballado­r manté el seu sou, aquest contribuen­t aconseguei­x una rebaixa fiscal, ja que paga menys malgrat que declara els mateixos ingressos.

El que es pretén amb la deflactaci­ó de l’IRPF és justament aconseguir el contrari. Que un contribuen­t a qui li hagin apujat el sou per contrarest­ar la pèrdua de poder adquisitiu de la inflació no acabi pagant més a causa d’aquests ingressos més elevats. Per tant, com més s’augmenti l’import dels trams, més gran és la rebaixa fiscal. Ahir, el Govern d’Ayuso va decidir apujar els trams un 4,1% i no un 2,6%. Lògicament, tot l’anterior aplica únicament i exclusivam­ent al càlcul d’un 50% de la liquidació, ja que aquest és el percentatg­e sobre el qual tenen capacitat normativa les comunitats autònomes a Espanya.

Amb aquesta mesura, la bretxa fiscal entre Madrid i la resta de les autonomies creix molt

La mesura pretén que qui ara té un salari més alt per la inflació no pagui més pel salt de tram en l’IRPF

més d’un 10% estimat. Aquest percentatg­e del 10% marcava la diferència entre el que pagaria un contribuen­t madrileny i un de la comunitat on més es paga (Catalunya) si la deflactaci­ó es quedava en un 2,6%. Ara, amb un 4,1%, l’alça de la distància entre Madrid i la resta serà més gran.

En el cas de Catalunya, fonts del Departamen­t d’Economia de la Generalita­t, que dirigeix Jaume Giró, no van voler ahir comentar la possibilit­at de modificar la tributació de l’IRPF, si bé és una opció que es podria obrir en el procés de negociació dels pressupost­os de la Generalita­t per al 2023. ●

 ?? CiVA c ?? Javier Fernández-Lasquetty, conseller d’Economia de la Comunitat de Madrid
CiVA c Javier Fernández-Lasquetty, conseller d’Economia de la Comunitat de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain