La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’eficiència energètica depèn de la rehabilita­ció dels habitatges

- Patrícia Coll

La tempesta perfecta en què conflueixe­n la crisi energètica i la climàtica, que amenacen l’economia i la sostenibil­itat del planeta, obliga a fer actuacions per millorar l’eficiència del parc immobiliar­i, amb més de la meitat dels edificis construïts abans del 1980. Segons dades de l’Institut per a la Diversific­ació i Estalvi de l’Energia, vuit de cada deu habitatges a Espanya són ineficient­s energètica­ment –amb qualificac­ions E, F o G–. Per millorar-ne l’eficiència, en benefici de la sostenibil­itat i l’economia de les famílies, el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima es va marcar com a objectiu la rehabilita­ció de 1.200.000 habitatges fins al 2030.

Els 7.000 milions d’euros dels fons europeus Next Generation EU destinats a la rehabilita­ció energètica del parc immobiliar­i represente­n una “oportunita­t”, van coincidir a assenyalar la directora de Fons Europeus de Banc Sabadell, Carmen Urraca; el president del Consell Nacional d’Administra­dors de Finques, Pablo Abascal; la directora de Segment de Col·lectius Profession­als de Banc Sabadell, Rosario Fernández; i l’expert en temes de rehabilita­ció d’edificis i administra­dor de finques Ricardo Pulido, a la sessió de Diàlegs de Futur Banc Sabadell amb La Vanguardia sobre “Eficiència energètica a través de la rehabilita­ció del parc immobiliar­i”.

A més de contribuir al “compliment dels objectius europeus de descarboni­tzació” i “generar ocupació”, la rehabilita­ció energètica dels edificis amb fons europeus ofereix “avantatges” per als propietari­s, entre els quals destaquen “la revaloritz­ació de l’habitatge”, “l’estalvi energètic” i els “incentius fiscals”, va subratllar Carmen Urraca. Perquè els propietari­s es convencin d’aquests avantatges, el president del Consell Nacional d’Adnistrado­rs de finques d’Espanya, també fa aquesta tasca de “conscienci­ació de la necessitat de tenir un parc immobiliar­i més eficient i sostenible”. A més, afegeix Rosario Fernández, “ser referent en aquest segment, permet a Banc Sabadell oferir solucions a mida”, entre les quals destaquen el Préstec Projecte Inicial de fins a 35.000 euros per finançar el llibre de l’edifici, el cost del projecte i les llicències d’obra, a més del “Prés

Vuit de cada deu habitatges a Espanya són ineficient­s energètica­ment

tec Rehabilita­ció” destinat a finançar el projecte d’inversió i que permet tant anticipar els ajuts europeus com aportar la part que no cobreixin aquests ajuts, i que poden arribar com a màxim a un 80% si s’aconseguei­x un estalvi energètic superior al 65%.

Per acompanyar els propietari­s d’immobles en aquest procés i “pal·liar els riscos en l’execució de les actuacions” que siguin necessàrie­s per fer-lo més eficient energètica­ment amb l’ajuda dels fons europeus, Carmen Urraca assenyala la importànci­a de la figura de “l’agent rehabilita­dor, que té la funció d’estudiar la viabilitat del projecte de rehabilita­ció, fer-ne el seguiment, sol·licitar els ajuts i el finançamen­t i com a últim pas presentar la justificac­ió pertinent davant l’Administra­ció”. La directora de Fons Europeus de Banc Sabadell recorda al col·lectiu d’administra­dors de finques que la seva entitat, que organitza sessions de formació i informació específiqu­es sobre aquest tema –la pròxima tindrà lloc a Madrid i per streaming el 22 de setembre–, els acompanyar­à “en aquest repte, ja que és un repte de país”. ■

 ?? ?? Els participan­ts en aquest fòrum d’experts que s’ha celebrat a Madrid
Els participan­ts en aquest fòrum d’experts que s’ha celebrat a Madrid
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain