La Vanguardia (Català-1ª edició)

El salvavides dels cantants

- Pie gio gio M. Sand i Fundador i conseller delegat d’Hipgnosis Songs Fund

Als dotze anys, el 1975, va fer un viatge de 160 quilòmetre­s per assistir a un concert dels Kiss. Des de petit, ja era clar que la música seria el seu fort. Merck Mercuriadi­s, de nacionalit­at britànica i canadenca, va fer de la seva passió primer una obsessió i després una professió. Als 19 anys, després de submergir amb cartes Virgin Records, aconseguei­x un càrrec en la divisió de màrqueting de la companyia, en què contribuei­x als èxits d’UB40 o The Human League. Però al cap d’un temps, entén que li agraden més els artistes que els segells. I així decideix, als 23 anys, passar a representa­r els cantants associant-se amb l’agència The Sanctuary Group. Per les seves mans passen artistes de la talla de Beyoncé, The Who, Earth, Wind & Fire, Simple Minds, Lou Reed i Elton John, entre molts d’altres.

El 2006, després de 20 anys, deixa la firma i continua representa­nt Guns N’Roses i Morrissey. Fins que decideix pilotar el seu propi negoci i funda una companyia d’inversió. De promotor d’artistes, es converteix en comprador dels seus actius. Neix Hipgnosis Songs Fund, una firma que els últims anys ha aconseguit els drets comercials de les grans estrelles de la música. Les seves adquisicio­ns més sonades han estat les cançons de Shakira o Neil Young.

La intuïció de Mercuriadi­s és la de proporcion­ar un salvavides als artistes musicals, cansats de dependre dels ingressos de l’streaming i desitjosos d’embutxacar-se una gran quantitat de diners per jubilarse o viure la resta de la seva carrera sense gaires preocupaci­ons. Quan va aconseguir l’explotació econòmica dels catàlegs, Mercuriadi­s obté un flux constant de diners cada vegada que algú escolta aquests hits.

“Sempre he cregut que les cançons d’èxit i la música, l’art en general, tenen un valor real. Quan una cançó es converteix en una cançó consagrada, el seu patró de guanys es torna molt predictibl­e i fiable, i per tant, és rendible. I

Mitjançant compres milionàrie­s, ● els últims anys Hipgnosis ha pogut aconseguir els drets de les cançons de les estrelles. Ara el seu màxim directiu s’ha d’enfrontar a la gestió del deute. aquestes cançons són tan valuoses com l’or o el petroli”, declarava Mercuriadi­s en una entrevista.

L’ascens de Hipgnosis Fund és imparable. El 2018 surt a borsa i aconseguei­x aixecar uns 300 milions de dòlars per finançar les adquisicio­ns dels arxius musicals dels cantants, sota la convicció que sempre hi haurà consum de música i, per tant, retorn econòmic. L’entorn de tipus baixos de l’última dècada ha jugat al seu favor, en despertar la gana del mercat a la recerca de guanys. “No especulem amb les cançons”, precisen en la memòria financera de Hipgnosis Song Fund. “Busquem hits que produeixin uns fluxos de caixa previsible, confiables i anticíclic­s”.

El 2021, la companyia ja disposava de 57.000 cançons en el seu repertori, entre les quals, supervende­s com ara Umbrella de Rihanna o Baby de Justin Bieber. Després d’invertir més de 1.700 milions de dòlars en catàlegs, la seva valoració més recent arriba als 2.200 milions. L’any passat fins i tot el poderós fons Blackstone va aconseguir una participac­ió del capital i es va associar amb el negoci mitjançant una firma d’assessoram­ent financer.

Tot sona bé, però (i és l’actualitat dels últims dies) el rotatiu Financial Times presenta dubtes sobre la capacitat financera de Hipgnosis Songs Fund: un deute de 600 milions i artistes que es queixen que l’empresa no ha pogut completar les transaccio­ns que s’estaven negociant per falta de liquiditat.

Aquest mes, Hipgnosis va emetre 222 milions en bons fent servir els drets d’autor de la música com a garantia. L’operació es va utilitzar per refinançar el deute contret per a les primeres adquisicio­ns. El cost del deute suposarà a Hipgnosis Songs Fund desemborsa­r un 6% més cada any. “Moltes de les operacions eren totalment irracional­s fa un any. Fora de mercat”, admetia Hartwig Masuch, conseller delegat de la discogràfi­ca BMG, comentant l’estratègia de Mercuriadi­s. I a l’streaming , que encara creix a un ritme de dos dígits, li ha sortit la forta competènci­a de les xarxes socials com la de TikTok. Merck Mercuriadi­s sap perfectame­nt que és fàcil desafinar, per molt que en sàpigues, de música. ●

L’exrepresen­tant d’artistes s’ha convertit en l’inversor que rendibilit­za el catàleg dels seus antics representa­ts

Vaga convocada per dilluns pel sistema retributiu

El col·lectiu de 52 conduc● tors de l’empresa de transports Calsina Carré ha convocat una jornada de vaga per demà davant la negativa de la direcció de l’empresa d’aplicar el 7,5% d’augment salarial pactat al conveni. Segons va informar CC.OO., la convocatòr­ia arriba després de mesos de negociacio­ns i davant l’actitud de l’empresa, que pretén canviar tot el sistema retributiu. / Redacció

 ?? Daci ÀEOEb ??
Daci ÀEOEb

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain