La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid ja no està sola

- Jordi Juan Director

Juan José Moreno Bonilla es va presentar a les seves primeres eleccions com a candidat de la Junta d’Andalusia el desembre del 2018 amb unes sigles sota del braç. Les va anomenar BMI. O el que era el mateix: Baixada Massiva d’Impostos. Va aconseguir pactar amb Ciutadans, arribar a la presidènci­a del govern i, un any després, va rebaixar a gairebé zero l’impost de succession­s. Molts es van posar les mans al cap, però amb la seva decisió va aconseguir atreure milers de nous contribuen­ts que van generar més activitat econòmica a la comunitat i, per tant, un augment de l’IRPF. Entre una cosa i una altra, Andalusia va sortir guanyant: va augmentar la recaptació i es van crear més llocs de treball.

Ara vol repetir l’experiènci­a en gran. I no se n’amaga. Va aprofitar un acte a Madrid dels col·legues del Grup Joly i va anunciar que suprimiràa­ral’impostdepa­trimoniaAn­dalusiaper­atreurecon­tribuents d’altres comunitats, especialme­nt catalans. Moreno Bonilla va esgrimir un estudi pel qual molts empresaris empadronat­s a Catalunya estarien temptats d’anar-se’n d’aquesta comunitat davant la gran quantitat d’impostos que paguen. Segons la seva opinió, no fan el pas d’anar-se’n a Madrid, que va ser la primera comunitat que va eliminar l’impost de patrimoni, perquè la capital els genera rebuig. Per a Moreno Bonilla, l’ambient mediterran­i i les bones comunicaci­ons entre Andalusia i Catalunya els podrien animar a fer el canvi.

L’envit del president andalús, que se suma al d’Isabel Díaz Ayuso, hauria de servir com a mínim perquè el Govern de Pere Aragonès fes una reflexió sobre la seva política impositiva. Fa escassos dies informàvem que el 45% de l’impost de patrimoni que es recapta a Espanya és pagat per contribuen­ts catalans. El comitè d’experts en la reforma fiscal, dependent d’Hisenda, recomana harmonitza­r els impostos que graven la riquesa, amb un tipus mínim. Aragonès no està per la feina, com va dir recentment en el cicle Fòrums de Vanguardia, però dins del seu govern, els seus socis de Junts estarien a favor d’una reducció d’impostos, com es va posar de manifest en el seu congrés. Potser valdria la pena que la part del Govern d’Esquerra fes una reflexió.

Ara ja no es tracta només d’un problema de Madrid.

 ?? WP Pl N c olls / AW ??
WP Pl N c olls / AW
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain