La Vanguardia (Català-1ª edició)

La fragmentac­ió amenaça el futur de l’ONU a la seva assemblea general

La política de blocs s’intensific­a i deixa l’organitzac­ió sense respostes

- Francesc Peirón

L’ONU i la seva idea fundaciona­l de fer del món un lloc millor és a la unitat internacio­nal de cures intensives amb respiració assistida.

Fa anys que es denuncia la disfuncion­alitat de l’Organitzac­ió de les Nacions Unides (ONU), de què avui comença l’Assemblea General, però la invasió russa d’Ucraïna fa set mesos –el xoc bèl·lic més important a Europa des de la Segona Guerra Mundial– ha posat en relleu la seva incapacita­t per resoldre conflictes, motiu pel qual va ser creada.

La política de blocs irreconcil­iables s’agreuja, i fins i tot es constata el pànic pel possible ús d’“armes estratègiq­ues”, eufemisme per amagar la por que causa que el president de Rússia, Vladímir Putin, en la seva desesperac­ió, recorri a la bomba atòmica. “Les bretxes geoestratè­giques són les més àmplies des d’almenys la guerra freda”, afirma António Guterres, secretari general de l’ONU. “Estan paralitzan­t la resposta global als dramàtics desafiamen­ts que encarem”, insisteix el dirigent portuguès.

Aquesta divisió se certifica al Consell de Seguretat, l’òrgan decisori de l’organitzac­ió. El dret de veto de cinc grans potències –tres del bloc capitalist­a (Estats Units, França i el Regne Unit) i dues del no capitalist­a (Rússia i la Xina)– fa inviable qualsevol resolució, sigui a Ucraïna, a Síria o a Palestina.

“Les Nacions Unides van més enllà del Consell de Seguretat”, replica Guterres per defensarse de les acusacions d’ineficiènc­ia de la institució. “És evident que l’ONU és el principal proveïdor d’ajuda humanitàri­a. Les seves agències són a tot arreu on hi ha conflicte o desastres naturals, independen­tment dels perills. És més necessària que mai”, insisteix.

Les jornades d’alt nivell de l’assemblea, en què mandataris de tots els països pronunciar­an els seus discursos, la cimera del bla-bla-bla, com l’anomenen alguns, arriba en un dels pitjors moments que es recorden. És “la tempesta perfecta”, segons definició del mateix secretari general, per la guerra, la fam, l’escassetat energètica i l’encariment de preus.

El món està confrontat irremeiabl­ement, dividit no només en blocs ideològics, sinó també per la creixent distància en el terreny social i econòmic entre el nord ric i un sud cada vegada més empobrit per la falta d’energia i aliments i castigat pel canvi climàtic, que els obliga a desplaçar-se i a canviar el seu estil de vida. Tot això comporta desconfian­ça cap a l’actitud d’occident, com assenyala Josep Borrell, cap de la diplomàcia europea.

Els països del sud temen que el conflicte d’Ucraïna, i les seves conseqüènc­ies econòmique­s, serveixin perquè els del nord s’oblidin dels objectius de l’agenda 2030 per al desenvolup­ament sostenible. La falta d’ajuts ja ha abocat alguns a incentivar l’ús de combustibl­es fòssils, que no fan altra cosa que enverinar encara més el planeta.

Aquesta és la primera cita general en tres anys que se celebra de manera presencial als quarters de l’ONU a Nova York. Tot i això, manté certes curiositat­s. El president dels Estats Units, com a amfitrió, no serà el segon a parlar, després del Brasil, que manté l’honor de ser sempre el país que obre, com va passar a la primera assemblea.

Malgrat les protestes de Moscou, Zelenski intervindr­à en vídeo a la primera reunió presencial postcovid

Joe Biden hi participar­à dimecres, després d’aterrar a Washington dilluns, tornant del funeral de la reina Elisabet II a Londres.

Aquell mateix dia s’espera una altra excepció. Al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, se li ha concedit la possibilit­at d’intervenir des del seu país a través de vídeo malgrat les protestes del Kremlin.

Substituït­s pels seus ministres d’Exteriors, ni Putin ni el mandatari xinès Xi Jinping assistiran a una assemblea general en què es conjuguen tres greus crisis –els efectes del conflicte bèl·lic a Europa, els espeternec­s de la covid i l’impacte creixent de l’escalfamen­t global, ja innegable–, que posa Guterres davant un desafiamen­t que potser cap altre secretari general ha afrontat abans.

“El nostre món està arruïnat per la guerra, fuetejat pel caos climàtic, marcat per l’odi i avergonyit per la pobresa, la fam i la desigualta­t”, va diagnostic­ar.

A tota hora recorda la firma del pacte del gra que ha permès exportar cereal d’Ucraïna, encara que alguns pensen que va arribar tard a l’acord, però alerta que una cosa semblant s’ha d’aconseguir amb els fertilitza­nts o la fam s’estendrà, com ja ha començat a la Banya d’Àfrica, a partir de l’any que ve.

“El debat general d’aquest any ha de donar esperança i ajudar a superar les divisions que estan impactant el món”, assegura Guterres. Lamenta, tot i això, que la impunitat de la invasió d’Ucraïna, propiciada des del Consell de Seguretat, generi que més països actuïn de manera més agressiva, en una al·lusió velada a la Xina i Taiwan.

“La solidarita­t prevista a la carta de les Nacions Unides està sent devorada per nacionalis­mes àcids i l’interès propi”, avisa Guterres. ●

 ?? Craig Rutt ?? António Guterres
Craig Rutt António Guterres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain