La Vanguardia (Català-1ª edició)

El vot favorable a Orbán de la dreta italiana polaritza les eleccions

- Anna Buj

A la campanya electoral italiana s’està parlant més de política exterior que mai. L’últim protagonis­ta insospitat està sent el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, un proper aliat de Giorgia Meloni, de Germans d’Itàlia, i de Matteo Salvini, de la Lliga, el nom del qual apareix en tots els mítings i entreviste­s televisive­s des que tots dos li van donar suport al Parlament Europeu la setmana passada.

Tant la Lliga com Germans d’Itàlia es van posar al seu costat quan l’Eurocambra va votar denunciar l’“existència d’un clar risc de violació greu” per part d’Hongria dels valors fonamental­s de la Unió Europea, fet que ha portat la Comissió a proposar de congelar 7.500 milions d’euros al país de fons de cohesió si no prenen mesures com més aviat millor, especialme­nt contra la corrupció. El primer ministre italià, Mario Draghi, ja els ha advertit en públic que l’“interès dels italians” és tenir de socis França i Alemanya, i no pas el grup de Visegrad.

La bona relació de Meloni i Orbán és evident des de fa anys. La ultradreta­na el va convidar a Atreju, unes jornades que cada any organitza Germans d’Itàlia a les quals també han anat l’exassessor de Donald Trump, Steve Bannon, o el líder de Vox, Santiago Abascal. Comparteix­en les idees de família tradiciona­l, el rebuig de la immigració o el seu concepte dels valors cristians d’Europa. El seu argument és que, amb el seu avís a Hongria, la UE està fent un favor a Rússia. “Els veritables antieurope­istes són aquells que, en un moment en què estem sota atac i la UE hauria d’estar més unida i forta que mai, sostenen que hi ha una Europa de sèrie A i una altra de sèrie B i que estan fent de tot per empènyer Hongria als braços de Putin”, va insistir ahir la italiana en una entrevista a Il Giornale. En una altra, també va criticar la política de Brussel·les contra Polònia remarcant que és un país que està acollint molts refugiats ucraïnesos.

A Forza Italia, el partit de Silvio Berlusconi que ha rebut el permís del PPE per formar coalició amb la Lliga i Germans d’Itàlia, no està agradant gens aquest debat. El magnat ha sorprès avisant que si considera que els seus socis posen en perill els vincles amb Euro

Letta va ser rebut a Berlín pel canceller Olaf Scholz per parlar del repte energètic

pa i l’OTAN sortiran del govern. “Si aquestes persones, els nostres aliats, en qui confio i que respecto, se n’anessin per un altre camí, no ho toleraríem”, va assegurar a la Rai. No poden permetre de cap manera que Meloni insisteixi amb la qüestió hongaresa perquè en depèn la seva bona relació amb els seus socis europeus.

“O Meloni i Salvini fan marxa enrere i reconeixen públicamen­t que es van equivocar amb Orbán o no són aptes per governar Itàlia”, ha criticat l’ex primer ministre Giuseppe Conte, candidat amb el Moviment 5 Estrelles. L’expresiden­t de la Comissió Europea Romano Prodi també ha avisat que “si Itàlia segueix Orbán, Europa ens marginarà”.

Mentrestan­t, el secretari general del Partit Demòcrata, Enrico Letta, mostrava públicamen­t que prefereix altres aliats: va ser rebut ahir a Berlín pel canceller alemany, el també socialdemò­crata Olaf Scholz, amb qui va abordar la crisi energètica. ●

 ?? GO NAKAMURA / Reuters ?? Viktor Orbán, qüestionat pel Parlament Europeu
GO NAKAMURA / Reuters Viktor Orbán, qüestionat pel Parlament Europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain