La Vanguardia (Català-1ª edició)

La diva del pop rus critica Putin pels “objectius imaginaris” a Ucraïna

Al·la Pugatxova defensa un país en pau i “la fi de la mort dels nostres nois”

- Gonzalo Aragonés

Al·la Pugatxova, la reina del pop rus des dels temps soviètics, s’ha afegit a la llista d’estrelles del rock i el pop que s’han pronunciat contra la intervenci­ó militar a Ucraïna. La popular cantant ha dit que estan morint soldats per “objectius imaginaris”.

En un missatge publicat al seu compte d’Instagram als seus 3,4 milions de seguidors, l’artista va mostrar aquest diumenge solidarita­t amb el seu marit, el conegut humorista Maksim Galkin, a qui el Ministeri de Justícia de Rússia ha inclòs fa poc a la llista d’“agents estrangers”.

Al missatge Pugatxova, de 73 anys, es dirigeix directamen­t al Ministeri de Justícia: “Sisplau, incloguin-me a la llista d’agents estrangers del meu estimat país, ja que em solidaritz­o amb el meu marit, un home honrat, decent i sincer, un patriota de Rússia veritable i incorrupti­ble que vol que la seva pàtria floreixi en pau, amb llibertat d’expressió, i vol un final a la mort dels nostres nois per objectius imaginaris, cosa que ha convertit el nostre país en un estat pària i ha convertit la vida en una angoixa per als nostres ciutadans”. El missatge va rebre més de 298.000 m’agrada a la xarxa social.

Etiquetar una organitzac­ió o persona com a “agent estranger” té connotacio­ns de l’època soviètica, quan s’associava amb poc menys que ser una espia. Segons les lleis russes, actualitza­des després de l’inici del conflicte ucraïnès, qui rep aquesta etiqueta està obligat a consignar-ho en tots els continguts que publiqui o cada vegada que aparegui als mitjans de comunicaci­ó. Aquesta acusació s’utilitza de manera habitual per designar els periodiste­s i personalit­ats crítiques amb el Kremlin.

Després de l’inici de l’“operació militar especial” (nom oficial que es dona a Rússia a la intervenci­ó a Ucraïna), Pugatxova, Galkin i els seus fills van deixar Rússia i es van traslladar a Israel. Galkin ha actuat aquest estiu en aquest país i a Europa en espectacle­s d’humor en què s’ha mostrat molt crític amb la política dels líders russos respecte a Ucraïna.

Pugatxova va tornar a Rússia aquest estiu “per posar les coses en ordre, al meu cap i al vostre cap”, va dir a la premsa local. La seva tornada va coincidir amb la mort de l’últim líder de la Unió Soviètica, el pare de la perestroik­a Mikhaïl Gorbatxov, i va assistir al funeral i l’enterramen­t.

Al·la Pugatxova és una de les personalit­ats més conegudes i populars a Rússia i a l’espai exsoviètic, ja que les seves cançons, pel·lícules, espectacle­s o programes de televisió han acompanyat generacion­s des dels anys setanta.

Encara que l’artista no esmenta la paraula guerra al missatge, el seu rebuig del conflicte i el desig que s’acabi són evidents. Amb aquest pronunciam­ent públic, Pugatxova s’afegeix a una llista creixent de companys de professió que els últims mesos s’han pronunciat contra l’operació militar de Rússia a Ucraïna. Destaquen Iuri Xevtxuk (líder del grup de rock DDT); Andrei Makarévitx (Màixina Vrémeni, La màquina del temps); Borís Grebensxik­ov (Akvarium), Oxxxymiron (nom artístic de Miron Fiódorov), i també el raper Noize MC (Ivan Alekséiev).

Ucraïna acusa Rússia de bombardeja­r la segona central nuclear del país, a la regió de Mikolaiv

El missatge d’Al·la Pugatxova va rebre més de 289.000 ‘m’agrada’ al seu compte d’Instagram

Al front de guerra, Ucraïna va acusar ahir Rússia d’haver atacat la segona central nuclear més important del país, a la regió meridional de Mikolaiv, just el mateix dia que les tropes ucraïneses van creuar l’estratègic riu Oskil i ja s’acosten per la ribera esquerra a la província de Luhansk, que el Kremlin va donar per presa durant el juliol.“Rússia posa en perill tothom. Ho hem de parar abans no sigui massa tard!”, va assenyalar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, al seu compte de Telegram. Rússia i Ucraïna encara no han trobat la fórmula per crear un perímetre de seguretat entorn de la nuclear de Zaporíjia. ●

 ?? Alexei Druzhinin / AP ?? La cantant russa Al·la Pugatxova amb el president Vladímir Putin en una recepció el 2014
Alexei Druzhinin / AP La cantant russa Al·la Pugatxova amb el president Vladímir Putin en una recepció el 2014

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain