La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els iranians surten al carrer per protestar per la mort de Mahsa Amini

- Catalina Gómez Ángel

Ni les justificac­ions del comandant de la policia de Teheran, que ahir negava que Mahsa Amini hagués estat agredida mentre estava sota custòdia, ni la trucada del president Ebrahim Raisi a la família per assegurar que investigar­ia la mort –“la seva filla és la meva filla”, els va dir– han estat suficients per calmar la indignació desfermada a l’Iran després de saber-se la mort de la jove de 22 anys que el 13 de setembre va ser capturada per la policia de la moral per no anar vestida segons els “cànons islàmics”.

Des de divendres, quan es va fer pública la mort, les protestes s’han estès a tot el país. Les últimes van ser ahir a Teheran, on hi havia convocada una marxa a les sis de la tarda al carrer Hejab, nom que es dona al vel que cobreix el cap de les dones, obligatori a l’Iran. Malgrat el gran desplegame­nt policial, que intentava evitar que els assistents s’agrupessin, un grapat de dones van aconseguir treure’s el vel com a senyal de protesta, igual com ha passat en altres manifestac­ions durant els últims dies.

Algunes versions de testimonis –avalades per vídeos que van començar a circular a les xarxes socials– afirmen que policies ajudats per integrants del cos paramilita­r Bassiji van respondre amb violència. A les imatges es pot veure com pegaven a moltes dones i els seus acompanyan­ts.

Hores abans, les principals universita­ts de Teheran també van ser escenari de manifestac­ions, cosa que no es veia des del 2019, quan el país va viure una onada de protestes com a resposta a l’augment no anunciat del preu de la gasolina.

En aquell moment les autoritats van respondre amb tal violència que, segons Amnistia Internacio­nal, al voltant de 300 persones van ser assassinad­es. “No al Gaixte Erxad”, deien alguns dels cartells que portaven ahir els joves universita­ris –dones i homes– testimonis en la seva vida diària dels abusos d’aquesta força policial que fa batudes als carrers per suposadame­nt controlar que les dones no vesteixin “immoralmen­t”.

“Jo vaig ser detinguda per portar curta la capa –com s’anomena la gavardina que les cobreix– i vaig veure com detenen adolescent­s i com li pegaven a una dona per protestar”, diu Zohre, de 30 anys, que treballa en un magatzem del centre de Teheran. Versions semblants han estat difoses a les xarxes socials, on centenars de dones han explicat la seva experiènci­a amb aquesta força policial, que està al centre del debat; fins i tot veus considerad­es radicals, com ara alguns parlamenta­ris, n’han qüestionat l’existència.

Molts asseguren que aquesta policia de la moral ha fracassat. Cada vegada hi ha més dones de tots els contextos que volen vestir-se d’una manera més relaxada i allunyades del negre. ●

 ?? SHWA$ M%HAMM&D / A'P ?? Kurds iraquians protesten per la mort a Suleimaniy­a
SHWA$ M%HAMM&D / A'P Kurds iraquians protesten per la mort a Suleimaniy­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain