La Vanguardia (Català-1ª edició)

Potes de ric amb parmentier

- Sergi Pàmies

enciam crus ens fa semblar salvatges i brutals. Però que si els marinem amb vi i espècies provençals, aleshores estem participan­t en una exquisida operació cultural. Rics de tot el món, uniu-vos! I quan els seguidors de Gabriel estiguin a punt de devorar-vos, exigiu que, com a mínim, us marinin una mica perquè el martiri sigui més suportable. Per cert: seguint la doctrina Gabriel, Vázquez Montalbán hauria d’haver sigut devorat.

Mentrestan­t, a Nova York, el president Pere Aragonès participa en la Setmana del Clima. És una pausa internacio­nal que l’alleuja de les llefiscose­s turbulènci­es indígenes. Aragonès afirma que Catalunya vol ser capdavante­ra en la transició ecològica. Entre els desitjos i la realitat hi ha un abisme que, en política, es manifesta a través d’una contaminac­ió ambiental cada vegada més irrespirab­le entre ERC i Junts. Són partícips d’un matrimoni de conveniènc­ia que intenta transforma­r-se en divorci de conveniènc­ia sense que es noti la diferència.

Un dels problemes d’allargar tant el dol per la reina d’Anglaterra és que el seguiment mediàtic continua, encara que ja no quedi gaire per explicar. A Catalunya Ràdio, Laura Rosel lidera un programa especial en què tornen a analitzar-se les escenes en què Carles III s’emprenya amb les plomes estilogràf­iques i fa ganyotes d’exasperaci­ó quan els seus vassalls no són prou eficients com ell voldria. En comparació amb la història de les atrocitats comeses per monarques, hauria de ser un detall insignific­ant del caràcter de qualsevol persona de 73 anys però les prerrogati­ves d’un rei exigeixen un nivell de perfecció proporcion­al als seus privi

El viatge a Nova York de Pere Aragonès l’alleuja de les turbulènci­es indígenes

legis. Entre el fèretre de la reina i la hiperbòlic­a expectació popular i mediàtica es construeix una seqüència concèntric­a que sembla voler confirmar el que deia Montesquie­u: “Generalmen­t la monarquia degenera en el despotisme d’una sola persona; l’aristocràc­ia en el despotisme d’uns quants ; la democràcia en el despotisme del poble”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain