La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge rebutja la querella de Rosell contra Villarejo per la policia patriòtica

El magistrat afirma que l’expresiden­t del Barça no és víctima de l’excomissar­i

- Ca lota Guindal

L’expresiden­t del Futbol Club Barcelona (FCB) Sandro Rosell no ha aconseguit que el jutge li concedeixi la condició de víctima del polèmic excomissar­i José Manuel Villarejo, membre de les anomenades claveguere­s de l’Estat. L’empresari va sol·licitar al magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón que esbrinés si va ser sotmès a una investigac­ió policial irregular en el marc de l’anomenada operació Catalunya.

Rosell es va adreçar a l’instructor del cas Villarejo per entendre que hauria participat en l’operació. Però lluny de donarli la raó, García Castellón ha rebutjat les seves pretension­s davant la justificac­ió que no hi ha cap indici en la causa que Villarejo tingués res a veure amb això, en cas que realment existís una investigac­ió il·legal contra ell.

El jutge no nega la possibilit­at que existís aquesta operació i reconeix la “gravetat” dels fets en cas que haguessin passat. Tot i això, li explica que el seu jutjat no és el lloc idoni per investigar­ho, perquè la causa Tándem – per la qual es va arrestar i enviar a presó Villarejo el novembre del 2017– investiga negocis particular­s de l’excomissar­i i encàrrecs que se li van fer a canvi d’una quantitat econòmica. A la interlocut­òria explica que del relat de la querella no es desprèn la intervenci­ó directa de Villarejo en aquestes actuacions, “sinó que s’al·ludeix a altres subjectes i a funcionari­s públics a l’exercici de les seves funcions”.

García Castellón ja va rebutjar sota els mateixos arguments que la família Pujol es pogués personar com a perjudicad­a en la causa, també com a víctima de l’operació Catalunya. Després d’analitzar la documentac­ió que obra a la causa, sosté que aquesta operació contra dirigents o empresaris catalans per la seva proximitat al moviment independen­tista no va existir com un encàrrec, a diferència, per exemple, de l’operació Kitchen, per la qual sí que hi va haver una ordre directa del Ministeri de l’Interior per haver robat documentac­ió a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, encàrrec pel qual es va pagar amb fons reservats una sèrie de col·laboradors.

Rosell està convençut que la investigac­ió que es va obrir contra ell a l’Audiència Nacional, dirigida per la jutgessa Carmen Lamela, i per la qual va estar dos anys en presó preventiva, va ser producte d’una operació creada amb indicis manipulats, tal com va demostrar, a parer seu, que finalment quedés absolt. Aquesta causa va ser impulsada per la Fiscalia de l’Audiència Nacional i la Unitat de Delinqüènc­ia Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia. Malgrat que totes les decisions de la instructor­a van estar avalades per la Sala Penal, Rosell vol demostrar que va ser una operació en què es van confeccion­ar proves falses per “intimidar, investigar, imputar, perjudicar i desprestig­iar” una sèrie de persones, com per exemple ell mateix, entre d’altres. ■

Malgrat aquesta decisió, García Castellón reconeix la “gravetat” dels fets que Rosell denuncia

 ?? ENRIC  ONTCUBERTA / E ?? Rosell fa uns dies a la Ciutat de la Justícia per un altre judici per presumpte frau a Hisenda
ENRIC ONTCUBERTA / E Rosell fa uns dies a la Ciutat de la Justícia per un altre judici per presumpte frau a Hisenda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain