La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts i Esquerra s’enroquen i agreugen el desacord

JxCat evita fixar un calendari a la seva consulta interna

- Iñaki Pardo Torregrosa Àlex Tort

Quan falta una setmana perquè se celebri el debat de política general al Parlament, marcada al calendari per Junts per Catalunya com un moment de punt d’inflexió i canvi de rasant en la legislatur­a catalana, els dos socis del Govern continuen enrocats en les posicions d’inici i aguditzen el desacord. Si Junts insisteix que és el president Pere Aragonès qui ha de moure fitxa per complir amb l’acord que van firmar el maig del 2021, Esquerra rebutja qualsevol ultimàtum i apunta a les divisions dels de Jordi Turull i Laura Borràs. “No hi ha una crisi de Govern, sinó una crisi dins de JxCat”, va assenyalar ahir en aquest sentit la portaveu i secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta.

Arribats a aquest punt, amb l’escenari actual els dos partits avancen cap al xoc, però queda una setmana i hi haurà més reunions entre les dues formacions fins a l’últim moment, unes reunions que segons Josep Rius, vicepresid­ent i portaveu de Junts, són “constants i freqüents”. I s’espera que n’hi hagi més aquesta setmana. “El resultat de parlar i contrastar punts de vista sempre és positiu”, va afirmar el dirigent respecte a les cites periòdique­s amb els seus socis, però ha matisat que “han d’ajudar a avançar”. “Junts no demana res excepciona­l, que es compleixi l’acord de Govern”, va afegir.

En l’horitzó, creuada la fita del debat parlamenta­ri que marca l’orientació al nou curs polític, continua la consulta a la militància de JxCat sobre el seu paper en l’Executiu català, però ahir el portaveu de la formació, Josep Rius, va eludir posar-hi data i fixar un calendari sobretot pel que fa a aquesta carpeta. “Encara no estem en aquest escenari”, va remarcar. “No volem avançar escenaris més enllà del que és públic i notori”, va recalcar el dirigent de Junts, que va posar altra vegada la pilota sobre la teulada dels republican­s. “Estem en el moment que Aragonès i Esquerra compleixin l’acord”, va reiterar Rius, que va rescatar un fragment del discurs d’investidur­a d’Aragonès per reivindica­r que es reprengui l’agenda independen­tista al Govern: “Em presento per culminar el procés d’independèn­cia de Catalunya”.

La formació de Turull ahir va posar altre cop sobre la taula les tres peticions que ja va formular fa uns dies: que es constituei­xi un espai estratègic de l’independen­tisme, que la taula de diàleg versi sobre l’autodeterm­inació i l’amnistia i que hi hagi un front comú de les formacions independen­tistes al Congrés dels Diputats en tot allò relatiu al procés. Uns punts que segons el parer dels postconver­gents estan interconne­ctats i que són al pacte que va segellar el mateix president amb Jordi Sànchez.

A ERC, en canvi, semblen disposats a mantenir la seva posició fins a les últimes conseqüènc­ies, sota la màxima “nosaltres no resoldrem els seus problemes”. Els republican­s no estan disposats a negociar les tres condicions de Junts, convençuts gairebé totalment que passi el que passi els postconver­gents no abandonara­n el Govern. Esquerra adopta una posició de força per a un pols que creuen que guanyarà. Per als d’Oriol Junqueras, abans que res s’han de “restablir confiances”.

A la cantonada hi ha el debat de política general, per al qual ERC i Junts pactaran resolucion­s en l’àmbit sectorial. Tot i això, fins ara no n’han acordat cap sobre l’acció nacional. Vilalta va demanar ahir a Junts que tota la controvèrs­ia entre els dos partits no esquitxi aquesta sessió parlamentà­ria. ■

ERC rebutja ultimàtums i assegura que no hi ha crisi al Govern, sinó a la formació de Borràs

 ?? Bernat Vilaró /     / ar  i ?? Serret i Vilalta (a baix) i Sales i Batet durant una sessió al Parlament
Bernat Vilaró / / ar i Serret i Vilalta (a baix) i Sales i Batet durant una sessió al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain