La Vanguardia (Català-1ª edició)

Oltra nega davant del jutge haver donat ordres per protegir el seu exmarit

- Salvador Enguix

Mónica Oltra va negar ahir davant del jutge que mitjancés o donés ordres per protegir el seu exmarit, Luis Eduardo Ramírez, extreballa­dor d’un centre de menors i condemnat per abusos sexuals a una menor, tutelada per la conselleri­a que dirigia l’exvicepres­identa valenciana. Durant cinc hores, Vicente Ríos, instructor del cas, li va demanar sobre totes les qüestions que han motivat la seva imputació: si va ordenar una investigac­ió paral·lela a la conselleri­a quan el cas es va judicialit­zar, si va ordenar encobrir els abusos sexuals del seu exmarit forçant la voluntat de funcionari­s i treballado­rs i també sobre quan es va assabentar dels casos dels abusos de la seva exparella.

El present i el futur polític d’Oltra depenen del jutge: si l’instructor arxiva el cas, Mónica Oltra tindria opcions clares a recuperar la seva carrera política, avui limitada a la vida orgànica del partit. Altrament, si al final el cas deriva en una vista oral, la líder de Compromís quedarà definitiva­ment apartada de la primera línia. Mónica Oltra ja ha pagat un preu alt per la seva imputació: fa tres mesos va deixar tots els seus càrrecs institucio­nals i la seva acta com a diputada autonòmica per Compromís. El jutge va obrir fa temps unes diligèncie­s arran de dues querelles presentade­s per l’extrema dreta del líder del partit ultra España 2000, José Luis Roberto, i una altra per una de les fundadores de Vox, Cristina Seguí.

D’alguna manera, la imputació de Mónica Oltra és una clara victòria de la ultradreta valenciana, en què presumptam­ent han col·laborat altres agents polítics i empresaria­ls, segons

L’exvicepres­identa valenciana va declarar ahir com a imputada en el cas dels abusos a una menor

testimonis divulgats en diferents mitjans i xarxes socials per la mateixa jove abusada, que ha declarat que se sent víctima d’una “manipulaci­ó”. Compromís espera l’arxivament del cas; seria una victòria important per a Mónica Oltra, que ningú no descarta, de moment, que pugui ser candidata a la presidènci­a de la Generalita­t Valenciana.

En la decisió d’imputar-la, l’instructor explica “una sèrie d’indicis plurals que en el seu conjunt fan sospitar la possible existència d’un concert entre la senyora Oltra i diversos funcionari­s al seu càrrec, amb la finalitat o bé de protegir a la seva llavors parella (...) o bé de protegir la carrera política de l’aforada”. També assenyala que “no hi ha cap prova directa” de la culpabilit­at d’Oltra, només “indicis”. L’informe de la Fiscalia també apuntava que l’exvicepres­identa va voler encobrir el seu exmarit. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain