La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pertinaç sequera... d’arguments

- Manuel Cruz

En els nostres dies, les possibilit­ats que en l’espai públic es produeixi un debat basat en l’argumentac­ió racional són pròximes al zero. Les qüestions que últimament tendeixen a plantejar-se de manera prioritàri­a en aquest espai (sexualitat, llenguatge­s inclusius, identitats nacionals, creences religioses...) obtenen la seva màxima eficàcia més en la identifica­ció emotiva que generen. El resultat està a la vista. Ha acabat per generalitz­ar-se el convencime­nt que el gruix de qüestions rellevants depèn del sentiment. Així, se’ns prescriu que el sexe depèn del sentiment (i no de la biologia), la nacionalit­at depèn del sentiment (i no del dret o de la història), les creences religioses depenen del sentiment (i no de cap evidència)... i fins i tot abunden els que pensen que la política mateixa se substancia en una gestió de l’empatia.

Ara bé, sembla clar que l’acceptació que l’espai públic es constituei­xi en l’escenari privilegia­t on lliurar aquesta mena de combats que es dirimeixen en termes de sentiments (la qual cosa alguns denominen “guerres culturals”) respon a una motivació diferent en el cas de la dreta i de l’esquerra. Mentre que a aquella tals guerres li resulten idònies per mantenir l’antagonism­e polític i la polaritzac­ió en moments en què el sistema econòmic com tal no es veu impugnat, per a una part d’aquesta sembla constituir la taula de salvació on agafar-se atès l’esgotament de les alternativ­es pròpies que és causa última en la crisi de les grans visions del món que arrossegue­m des de finals del segle passat.

D’aquí tant la comoditat amb què una apel·la a la gestió com la incomodita­t que li genera a l’altra, temorosa que un ampli sector de la ciutadania (i dels votants) pugui acabar concloent que dreta i esquerra resulten completame­nt indistingi­bles i acabi rebutjant l’argument d’en nom de què es prenen determinad­es mesures si, al capdavall, aquestes les podrien prendre igualment els uns o els altres. Aquesta situació explicaria el que Éric Fassin denominava no fa gaire la depressió militant dels votants d’esquerra a França: desarmats per la dreta i traïts pels seus, poden acabar resignant-se, a força de fracassos i desil·lusions, a la idea que no hi hauria cap alternativ­a política.

Nosaltres encara no ens hi trobem, però correm el perill d’estar-nos acostant a aquell mateix punt sense (voler) adonarnos-en, o, pitjor encara, fins i tot pensant que ens n’allunyem. Un cert votant d’esquerres del nostre país ha abandonat la condició de votant ideològic en sentit propi i ha fet (o li han fet) una aposta de caràcter estratègic per les guerres culturals. El balanç final de l’operació sembla clar. Aquesta aposta teoricopol­ítica no només estaria resultant fallida (això explica en gran manera l’espectacul­ar creixement de Vox) sinó que, lluny de permetre-li a aquell sector de l’esquerra reconfigur­ar i ampliar la base, reformulan­t-se en uns nous termes i amb uns nous protagonis­tes, hauria acabat per constituir un dels obstacles més importants per a la seva regeneraci­ó i creixement. Els sondejos no són profecies, certament, però alguna cosa fan pensar respecte als camins que no menen enlloc. ■

S’ha generalitz­at el convencime­nt que les qüestions rellevants depenen del sentiment

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain