La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una companyia

- Remei Margarit

Hi ha molts ocells als arbres que envolten la casa on visc. De totes mides: garses, tórtores, pit-roigs, verdums petitons, pardals, mallerengu­es, tallarols i potser d’altres que no s’endevinen, ah! i les gavines que ho vigilen tot als capvespres.

Tinc un balcó modest, però amb unes plantes que floreixen i un hibiscus que ja és un arbre de quaranta anys, comença a florir el mes de juny i encara no ha parat i ja som al setembre. Els ocells esmentats ens visiten al balcó algunes vegades, fins i tot algun pitroig s’hi passeja per terra. Se senten segurs i els hi agrada, i jo els agraeixo la companyia constant, perquè encara que no vinguin al balcó, sé que hi són, als arbres; dit d’una altra manera, ens sabem.

Són ocells ben cuidats, perquè entre uns quants veïns i l’amable conserge els donem menjar en unes menjadores penjades als arbres, només per als ocells petits; els grans ja es busquen la vida i la troben perquè encara hi són. També els hi hem posat abeuradors i així han pogut passar les tremendes calors d’aquest estiu.

Al capdamunt d’un arbre, molt amunt, unes garses hi han fet un niu, unes bones arquitecte­s, perquè resisteix les ventades i els aiguats sense caure.

Al vespre, quan el sol ja es pon, tots volen rabents com per a una passejada o potser per caçar algun mosquit, i després se’n van a joc. Només se senten unes piuladisse­s dels petitons entremig dels arbres. I després d’uns vols alts i inquietant­s de les gavines, el silenci.

La condició humana comporta un sentiment de soledat que ens acompanya tota la vida, i és per això que volem tenir bones relacions els uns amb els altres, encara que hi ha moments que un resta tot sol, només amb ell mateix. Són soledats inevitable­s perquè els humans tenim consciènci­a de la nostra temporalit­at i, d’una manera o altra, aquest sentiment ens crea una angoixa existencia­l que es fa més evident quan estem sols.

Doncs cal agrair a tots aquests éssers vius, ocells i arbres, que hi siguin i ens acompanyin en el nostre temps i el nostre espai.

Una bona companyia! ■

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain