La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tardor: més calor de l’habitual

● Aquest estiu ha estat el més càlid fins ara, i ha superat en 2,20C la mitjana climàtica ● Les zones àrides avancen a un ritme de 1.500 km2 a l’any, a costa de les zones temperades ● Aquest any hidrològic les pluges han estat un 25% inferiors al valor no

- 18 1961 Antonio Cerrillo 1975 1980 1981 1990 1991 2000 2001 2010

FONTS:

La tardor del 2022, que començarà el 23 de setembre a les 3.04 hores, serà més càlida de l’habitual arreu d’Espanya, i especialme­nt al vessant mediterran­i i a les Balears. De la mateixa manera, i seguint la tendència dels últims mesos, serà més seca i menys plujosa de l’habitual, especialme­nt al nord-oest peninsular. Ho indiquen les prediccion­s de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet). Tot això passa després de confirmar-se que ha estat l’estiu més càlid des del començamen­t de la sèrie (el 1961) i, per tant, del segle XXI.

“Continuare­m amb més calor de l’habitual”, diu Beatriz Hervella, portaveu de l’Aemet, i destaca que la predicció de la tardor presenta una gran fiabilitat, ja que la probabilit­at se situa entre un 50% i un 70%.

Aquesta predicció té més grau de certesa en el cas del vessant mediterran­i i de les Balears.

L’Aemet afegeix que aquesta tardor hi ha més probabilit­ats que plogui menys de l’usual al nord-oest peninsular (consideran­t el període de referència el 1981-2010).

De la mateixa manera, a la resta d’Europa també s’espera un trimestre més calorós del que és normal, i probableme­nt serà molt càlid a la Mediterràn­ia occidental i al nord del continent.

La temperatur­a mitjana a l’estiu (entre l’1 de juny i el 31 d’agost del 2022) ha estat a l’Espanya peninsular de 240C, és a dir, 2,20C per sobre de la mitjana d’aquesta estació (amb relació al període 1981-2010).

S’ha superat en 0,40C l’anterior valor més alt de la sèrie, que fins ara era el del 2003.

Després d’un maig calorós, l’estiu va començar amb el quart juny més càlid en 60 anys (des del 1961) i va continuar amb el juliol més càlid des que hi ha registres (2,7 graus més que la mitjana) i el segon agost més càlid de la sèrie (des del 1961).

A l’estiu es van comptabili­tzar tres onades de calor, i la segona (del 9 al 26 de juliol) va ser la més intensa de totes les registrade­s a Espanya. “En total, Espanya va estar sota onada de calor 42 jornades, és a dir, pràcticame­nt la meitat dels dies de l’estiu”, va assenyalar Rubén del Campo, l’altre portaveu de l’Aemet. Es va superar amb escreix l’anterior rècord de 29 dies (2015).

Temperatur­es a l’alça, estius més llargs i descens de precipitac­ions en un context mundial de canvi climàtic formen el còctel que fa avançar els climes àrids a Espanya en detriment de les zones temperades. I aquest fenomen s’accelera aquest any. A Espanya l’escalfamen­t es xifra al voltant d’1,40C des dels cinquanta, i tot això passa alhora que les emissions de gasos hivernacle estan provocant un augment de les temperatur­es global.

A la calor s’ha afegit la sequera meteorològ­ica, una situació

 ?? anuel Lorenzo / EFE ?? Malgrat les pluges i el vent d’aquests dies, els banyistes no es van desanimar i van tornar diumenge a la platja de Sant Joan (Alacant)
anuel Lorenzo / EFE Malgrat les pluges i el vent d’aquests dies, els banyistes no es van desanimar i van tornar diumenge a la platja de Sant Joan (Alacant)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain