La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden dona per “acabada” la pandèmia però precisa que la lluita contra la covid continua

- Fernando García

“La pandèmia s’ha acabat”, va declarar Joe biden diumenge a la nit. el president dels estats Units es va pronunciar amb aquesta rotunditat en una entrevista amb el programa 60 minutes, de la cadena Cbs, emesa en horari de màxima audiència. el líder va precisar de seguida: “encara tenim un problema amb la covid, i hi estem treballant molt”.

biden va deixar clar que es referia al final de la pandèmia en el sentit social. “si t’hi fixes, ningú no porta mascareta. sembla que tothom està en bona forma. i crec que la situació està canviant”, va dir.

el canvi a què al·ludia és una reducció considerab­le en el nombre de víctimes de la pandèmia al país nord-americà, on s’ha passat d’uns 3.000 morts diaris per la malaltia, quan biden va arribar a la Casa blanca, el gener del 2021, a una mica menys de 400 de morts al dia en aquest moment.

Les autoritats sanitàries dels eUa, en concret la direcció dels Centres per al Control i la Prevenció de malalties (CDC), van recomanar l’1 de setembre l’ús de vacunes de reforç contra la covid mitjançant dosis actualitza­des de Pfizer-bioNtech per a persones de més de 12 anys i de moderna per a les de més de 18.

els reforços actualitza­ts “afegeixen a la composició actual de la vacuna els components de proteïna de pic òmicron ba.4 i ba.5, cosa que ajuda a restaurar la part de protecció reduïda des de la in

Els EUA han passat de 3.000 morts al dia quan Biden va arribar al poder a uns 400 ara

oculació anterior, ja que s’enfoca a variants que són més transmissi­bles i immunoevas­ores”, van assenyalar els científics dels CDC.

biden ha demanat al Congrés 2.400 milions de dòlars en nous fons contra la malaltia per preparar-se per a un possible augment de casos aquesta tardor.

els estats Units són, amb més d’un milió de morts per covid, el país que més mortalitat registra per aquesta pandèmia, segons dades de la Universita­t Johns Hopkins.

el director general de l’Organitzac­ió mundial de la salut (Oms), tedros adhanom Ghebreyesu­s, va afirmar dimecres que “no hem estat mai tan a prop del final de la pandèmia”. Però va matisar que el món encara no ha arribat a aquest final. i, perquè ningú no abaixi la guàrdia, de seguida va afegir: “Un corredor de marató no s’atura quan la línia de meta està a la vista. Corre més, amb tota l’energia que li queda. Nosaltres també. Podem veure la línia de meta. estem en una posició guanyadora. Però ara és el pitjor moment per deixar de córrer”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain