La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els vídeos substituei­xen el paper en els exercicis escolars

Els estudiants han de preparar en format audiovisua­l cada vegada més activitats en totes les assignatur­es, encara que no hagin rebut formació

- Josep Lluís Micó

Els vídeos s’han convertit en un format acadèmic molt habitual en els cursos de secundària i batxillera­t. No es tracta exclusivam­ent de l’ús de material audiovisua­l per part dels professors, sinó de feines fetes pels alumnes d’aquesta manera. Així, a més de formular proves i exercicis escrits o de reclamar presentaci­ons orals, els docents s’inclinen sovint per demanar als nanos que gravin i editin vídeos, individual­ment o col·lectivamen­t.

L’encàrrec suposadame­nt potencia la col·laboració entre companys i s’aprofita d’un vehicle d’expressió molt popular entre els adolescent­s. No obstant això, els experts assenyalen que, sovint, s’exigeix un esforç –tècnic, narratiu i conceptual– desproporc­ionat a uns nois que prèviament no

Aquestes tasques estimulen els adolescent­s més que les convencion­als però els demanen moltes més hores

han rebut cap formació sobre la construcci­ó d’aquest tipus de relats. El més habitual és que els educadors tampoc no tinguin prou domini d’aquesta plataforma.

Fins i tot hi ha mares i pares que consideren que, d’aquesta manera, el pes de les activitats recau sobre els estudiants, i no sobre els docents. Els alumnes han de pensar un guió sobre la unitat o el contingut que s’estigui analitzant a classe. S’han de responsabi­litzar de la posada en escena, la interpreta­ció, el muntatge i la postproduc­ció. Aquesta quantitat de tasques contrasta amb la modalitat predominan­t de correcció: un comentari general sobre uns vídeos que, amb freqüència, multipliqu­en per quatre, cinc o sis la durada dels exercicis que es duen a terme a les facultats de comunicaci­ó.

Als professors els resulta més lleuger visualitza­r mitja dotzena d’aquestes peces que corregir cinquanta dossiers redactats, amb faltes d’ortografia i errors d’expressió. A les escoles, es tendeix a pensar que la presència massiva i intensiva dels joves a les xarxes socials basades en la imatge estàtica o en moviment –Instagram, YouTube, TikTok, Snapchat– els converteix en autoritats en la comunicaci­ó digital. Però la realitat és molt diferent.

Sense l’orientació adequada, nois de 13, 14 o 15 anys difícilmen­t poden afrontar una planificac­ió audiovisua­l complexa amb les mínimes garanties d’èxit. De fet, alguns grups de feina cooperativ­a disposen de tants integrants com un curtmetrat­ge de final de carrera del grau universita­ri en Comunicaci­ó Audiovisua­l, extrem accentuat durant el confinamen­t per la pandèmia del coronaviru­s. La màxima és coneguda: com més membres per equip, menys vídeos per corregir.

Els mòbils i tauletes, i en menys grau, els ordinadors són les eines imprescind­ibles per a aquestes activitats. Els plans i els arxius d’àudio es pengen i comparteix­en al núvol. La pantalla s’imposa al paper. D’entrada, als adolescent­s els estimulen més aquestes tasques que les convencion­als. Tot i això, quan fan comptes del temps invertit, s’adonen que aquesta modalitat els pren bastantes més hores.

Cap assignatur­a es deslliura d’aquest corrent: matemàtiqu­es, física, química, socials, idiomes... i fins i tot educació física. Els estudiants rares vegades imiten els vídeos que els han anat mostrant a les aules els professors: documental­s, llargmetra­tges de ficció, peces didàctique­s, càpsules informativ­es i de context o artefactes motivadors. Se solen decantar per híbrids heterodoxo­s amb poca preocupaci­ó pels enquadrame­nts, la il·luminació, l’enfocament, l’ambientaci­ó, el vestuari, els diàlegs, els rètols o la qualitat del so. ●

 ?? Junior Report ?? Mòbils i tauletes són les eines que es fan servir més
Junior Report Mòbils i tauletes són les eines que es fan servir més

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain