La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els discursos de l’odi

- Francesc Puig

El que em preocupa és que aquest odi és el que provoca guerres mundials. El discurs de l’odi causa genocidis i holocausto­s”, es lamenta un professor a la seva aula durant un polèmic i aspre debat amb els seus alumnes sobre el racisme i com haurien de ser tractats els àrabs a Israel. Un debat que tindrà conseqüènc­ies i que acabarà afectant, no només tota la classe, sinó també tota l’escola i tota la societat del país després que s’estengui per les xarxes socials i arribi fins i tot als mitjans de comunicaci­ó.

És la base de La lección, la sèrie israeliana guanyadora aquest any del prestigiós festival Canneserie­s i que aquest dimarts arriba a Filmin. La producció es va emportar el premi a millor sèrie i a millor interpreta­ció per a la jove Maya Landsman, que interpreta la Lian, l’estudiant de 17 anys que inicia la discussió política amb l’Amir, el seu professor de 43 anys. La jove rebel es queixa a classe que ha estat assetjada en una piscina i que han estat uns nois àrabs, cosa que la porta a demanar la seva expulsió del país, avalada pels seus companys d’aula. La queixa derivarà en aquest perillós discurs d’odi que acabarà provocant que les coses surtin de control i que professor i alumna vegin com els canvia la vida.

Perquè a mesura que la discussió s’intensific­a, veurem aflorar els conflictes emocionals dels dos protagonis­tes, les ferides que porten dins i que els determina la posició que adopten davant el món. Tot i que el principal mèrit i la gran valentia de la sèrie, que consta de sis episodis d’uns 40 minuts, és no defugir la complexa realitat política d’Israel. I ho fa, a més, intentant no prendre partit per cap de les dues parts i intentant que cadascuna pugui exposar el seu contraposa­t punt de vista.

El director de la sèrie, Eitan Zur, reconeix que quan era més jove “pensava que la millor manera de transmetre un missatge era cridar-lo als quatre vents, però ara crec que és més eficaç ser complex i subtil que estar molt segur de tenir la raó i cridar-lo amb força”. Una idea que la sèrie recull i que reafirma la guionista Deakla Keydar: “Aconseguir que l’altre bàndol senti que et comprèn és un veritable crit”. Tots dos es van mostrar molt contents i sorpresos per la gran acollida que va tenir la sèrie a Canes i ho van atribuir al fet que “tots som persones i, tot i que parlem idiomes diferents, els nostres sentiments són universals”. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain