La Vanguardia (Català-1ª edició)

Educació vincula la caiguda de resultats acadèmics als alumnes vulnerable­s

El Govern aprova avui el decret de batxillera­t, i la setmana vinent, la resta

- Carina Farreras

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va assenyalar ahir, durant la compareixe­nça al Parlament, que la caiguda dels resultats acadèmics, detectada en l’avaluació de les competènci­es bàsiques de 4t d’ESO, té lloc especialme­nt en els alumnes d’entorns socioeconò­mics vulnerable­s, i que per això reforçarà els recursos destinats a aquests alumnes. “No tota la baixada de resultats és lineal”, va respondre als diputats que li van demanar sobre aquesta qüestió que La Vanguardia va fer pública a l’agost. “És més gran en situacions de vulnerabil­itat”.

L’estudi del Consell Superior d’Avaluació pel que fa a l’últim curs d’educació obligatòri­a (encara hi ha pendent el de 6è de primària) indica un descens en totes les matèries i, especialme­nt, en anglès i matemàtiqu­es, amb els pitjors rendiments des de fa 11 anys. Gonzàlez-Cambray va justificar que són a causa de la pandèmia i de certes metodologi­es que cal revisar, i que són més grans als centres amb alumnat vulnerable.

En tot cas, ja s’ha tingut en compte i han augmentat els centres que s’acolliran als plans de millores educatives (PMOE) perquè els alumnes rebin reforços en aquestes dues matèries “dins i fora de l’horari lectiu”. Aquests plans es van crear el curs 20202021 per compensar les desigualta­ts educatives derivades de la pandèmia. Tenien una durada de tres anys. De 516 centres es passaran a prop de 700.

El conseller també va assenyalar que cal avaluar la manera d’ensenyar i avaluar. “Potser no s’han de demanar els verbs irregulars, sinó mirar la capacitat d’expressar-los”. El mateix en matemàtiqu­es, que han de ser més aplicades per evitar que l’alumne, si té una “desconnexi­ó”, no pugui “tornar a connectar”. El reforç també el poden donar entitats de fora de l’escola.

En tot cas, el conseller va respondre que s’està treballant sobre aquest tema i es retrà compte d’això com toca en “el seu moment”. També va relacionar altres grups de treball en marxa, com ara els canvis per millorar la planificac­ió i la gestió de la formació profession­al, el condiciona­ment de la temperatur­a a les aules, la convocatòr­ia de noves places a les escoles bressol (amb fons europeus que es perden si no s’obren) i una auditoria sobre la situació de l’escola inclusiva, sobre la qual, va avançar, es necessitar­an més diners. També s’obrirà un grup de treball per avaluar el calendari escolar. No es tractarà l’avançament, però sí el procedimen­t, especialme­nt les tardes del setembre.

Sobre això, va assegurar que no hi havia hagut incidents destacable­s pel que fa a la contractac­ió de monitors aquest any. Els diputats van expressar dificultat­s, sense concrecion­s. Entre altres aspectes, van apuntar que a les ofertes laborals només s’exigia el requisits de la majoria d’edat, però no pas el de la titulació, i que alguns centres havien recorregut als docents. “El millorarem, no perquè ho hàgim fet malament, sinó per avaluar-lo”, va concloure Cambray, que va animar la comissió d’Educació a afegir-se en la revisió, amb l’objectiu de tenir un pla pactat al gener.

El que sí que va concretar el responsabl­e d’Educació és l’aprovació del decret de currículum de batxillera­t que el Govern aprovarà aquest dimarts. I el de l’educació bàsica, primària i secundària, la setmana vinent. ●

 ?? Alejandro García / EFE ?? El conseller d’Educació va comparèixe­r ahir al Parlament de Catalunya
Alejandro García / EFE El conseller d’Educació va comparèixe­r ahir al Parlament de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain