La Vanguardia (Català-1ª edició)

La disfressa de la república

- Josep Maria Ruiz Simon

Ara que la reina Elisabet és morta i enterrada és un bon moment per recordar el llibre on va aprendre com poden sobreviure les monarquies quan han deixat d’existir: The English Constituti­on (1867), de l’economista, home de negocis, periodista i escriptor Walter Bagehot, una obra que sosté la teoria que la corona és, en realitat, una màscara, i el Regne Unit, “una república disfressad­a” de monarquia.

Bagehot era un republicà elitista i paradoxal que pensava que, a principis del segle XIX, tots els reis havien estat bojos i que les famílies reials eren un mal jardí on solien créixer monarques constituci­onals pernicioso­s o, en el millor dels casos, simplement mediocres. I a The English Constituti­on no amaga aquestes opinions ni dissimula la paradoxa que representa que la corona, que hauria d’actuar com a model de moralitat, acostumi a trobar-se al cap de personatge­s que destaquen més pels seus vicis que per les seves virtuts. Però la seva original apologia de la disfressa monàrquica de la Gran Bretanya convida a mirar cap a altres direccions. Sense deixar de banda els avantatges que pot representa­r una arquitectu­ra política que reserva un paper clau a una autoritat sense poder efectiu i subratlla la manera com gran part de la població es relaciona amb la corona i, a través seu, amb la totalitat del sistema polític que ha buidat la corona d’aquest poder. Convida a analitzar, per exemple, el paper que interpreta­ven en la població les bodes reials o les bagatel·les relatives a les passejades d’una “vídua mig retirada” (la reina Victòria) o les anades a les curses de cavalls d’un “jove desocupat” (l’aleshores príncep de Gal·les). Segons Bagehot, seria precisamen­t aquest paper el que convertiri­a la corona en una institució republican­a d’una utilitat incomparab­le en un país com el Regne Unit encara globalment poc civilitzat i molt afeccionat a la pompa i el

Walter Bagehot afirmava que la corona és, en realitat, una màscara, i el Regne Unit, “una república disfressad­a”

teatre. La famosa distinció que estableix al llibre entre les parts solemnes i les parts eficients de la realitat constituci­onalment constituïd­a respon a aquesta visió. Les primeres, les que encarna la corona, tindrien com a funció “estimular i preservar la reverència de la població”. És a dir: focalitzar l’atenció, canalitzar els sentiments i contribuir a l’estabilita­t i la legitimaci­ó del sistema polític.

Per la seva influència, The English Constituti­on s’ha arribat a considerar com una de les famoses parts no escrites de la Constituci­ó que comenta. I, com es reflecteix a la sèrie The crown, també s’ha convertit en un peculiar mirall de prínceps per a la formació de futurs reis. Quan es va publicar, encara no havia estat reconegut ni el sufragi universal masculí. Però la seva anàlisi del paper de la monarquia constituci­onal continua sent una lectura de profit tant per als republican­s que valoren les màscares i les disfresses com per als que pensen que ha arribat el moment d’enterrar la sardina i donar per acabat el carnaval.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain