La Vanguardia (Català-1ª edició)

Motomamis globals a Nova York

Rosalía aconseguei­x un èxit absolut al primer dels seus concerts al Radio City Music Hall Maria Arnal i Marcel Bagés obren l’aposta musical del Temporada Alta

- Francesc Peirón

Totes les entrades venudes al Radio City Music Hall i els 6.000 seients buits. Un fenomen paranormal a Nova York? No, l’efecte Rosalía.

Tan bon punt comença el concert, al so dels motors de Saoko, no hi ha ni una ànima a les butaques. Oblidades. Tothom dret, des d’aquest primer instant fins al final. Quanta passió.

–Jo soc molt meva, em transformo.

“És molt ella, les seves cançons expressen la seva vida, cal escoltar-les en detall i sents que sempre és ella”, explica Gayle García. Sent passió per l’artista catalana, i ho canta tot. “És d’un altre món, una veu única, molt versàtil, fora del comú”, matisa aquesta jove, dominicana d’origen, que ha arribat des de Nova Jersey.

Continua el guió establert.

Candy, Bizcochito (com agrada),

La fama... Rosalía sola amb la seva veu, música enllaunada, càmeres de vídeo, dues pantalles gegants de fons en què es retransmet el xou i vuit ballarins que la secunden. A cada moviment de Rosalía, el públic de tots els sexes i no sexes s’estremeix. Hi ha gresca, sobretot quan remena les natges en primer pla. No existeixen els prejudicis.

“Com esteu, Nova York?”, pregunta per a alegria de la concurrènc­ia. “Vull que sapigueu que estic molt contenta perquè és una de les ciutats que més m’agraden i m’inspiren, i m’encanta. Ja vaig estar a Nova York, en un lloc més petit, i ser aquí i veure-us-hi a tots és increïble”, confessa.

La Gran Poma va ser una de les ciutats on va gravar Motomami, i en les seves estones lliures se n’anava al barri de Washington Heights, al nord de Manhattan, de població predominan­tment hispana. S’hi va comprar “uns jeans estrets, ajustats, els millors que tinc; són els que et fan el cul així, rodonet”, expressió que genera una enorme ovació.

És el seu primer concert a Nova York del tour Motomami, en un teatre de prestigi, l’enorme Radio City, casa de les Rockettes. Hi ha deliri a l’aparador de la nació.

–Si dic moto, tu dius...

– Mami.

Després pregunta si hi ha motomamis entre la concurrènc­ia, i la resposta és un clamor.

Desgrana els nous temes –a Hentai no se la sent a ella, sinó el públic– i hi barreja èxits anteriors com Malamente o Con altura. I acaba amb CUUUUuuuuu­ute.

“És brutal, com pot continuar sent (o semblant) tan autèntica.

Té una veu prodigiosa”, destaca Ferran Piqué, que amb Joan Enric Barceló i Dani Alegret, nucli fundador d’Els Amics de les Arts, hi assisteixe­n gairebé a primera fila després de concloure la seva pròpia gira nord-americana.

“La seva proposta sonora és increïble –afegeix–, res de mitges tintes, jugant a fons. Molt caràcter, potència i control”. ●

La programaci­ó musical del festival Temporada Alta la integren un total de vuit concerts de variat perfil. Maria Arnal i Marcel Bagés (11/X) hi presentara­n Hiperutopi­a, una de les bombes del Sónar 2022, mentres que Xoel López (21/ X) s’estrenarà al festival. L’Orchestra Fireluche (31/X) hi recrearà l’àlbum Segona florada, confeccion­at amb Pau Riba i la diva alemanya Ute Lemper amb la Gio Symphonia oferirà un dels cims de la sèrie musical amb cançons de Kurt Weill i Hanns Eisler.

Sota l’epígraf Mallorca party s’escudarà el músic Joan Miquel Oliver, que compartirà escenari amb els també mallorquin­s Da Souza (12/XI). Les Tarta Relena (26/XI) també hi seran, mentre que la vocalista i trombonist­a Rita Payés oferirà temes propis amb la guitarrist­a Elisabeth Roma en format quartet (4/ XII). El bany musical el clausurarà Fito & Fitipaldis en clau íntima i amb les entrades ja venudes (9/XII). ●

Ferran Piqué, d’Els Amics de les Arts: “La seva proposta sonora és increïble, res de mitges tintes”

 ?? Barah Yáñez-Richards / EFE ?? Rosalía durant la seva actuació al Radio City Music Hall
Barah Yáñez-Richards / EFE Rosalía durant la seva actuació al Radio City Music Hall
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain