La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pablo Larraz: “L’Orfeó Català és un projecte col·lectiu”

El substitut de Simon Halsey dirigirà tots els cors i l’escola

- Maricel Chavarría

Pablo Larraz (Jaca, 1979), pianista, tenor, director de cors i pedagog musical, és, a partir d’ara, el màxim responsabl­e de tots els cors de l’Orfeó Català i també de la seva escola coral.

“Era important vertebrar aquest eix i que fos tot una sola unitat. Això em permet implicar-me més en la formació dels joves i tenir més contacte amb els cors de la casa”, diu el músic, que ahir va presentar el seu projecte com a substitut del celebrat Simon Halsey, de qui ha estat durant anys ajudant i de qui ha après molt, “sobretot veientlo preparar repertori simfònic”.

La casa veu de bon ull el nou organigram­a que proposa Larraz, “un bon profession­al, però sobretot, un profession­al bo que vol centrar el projecte en les persones”, en paraules de Joaquim Uriach, president de l’Orfeó Català-Palau de la Música.

“Jo soc mestre de primària i no entenc el lideratge sense tota la gent al voltant, com un projecte col·lectiu, de tot el Palau – argumenta el flamant director– . Aquest és un espai de cura emocional i de creixement personal. D’exigència i de qualitat musical amb personalit­at pròpia; una personalit­at catalana, per descomptat”, afegeix.

D’entre els seus objectius musicals, Larraz cita l’ampliació del repertori simfònic –“està molt bé fer la Novena de Beethoven, però intentem obrir horitzons”–; la incorporac­ió de compositor­es; la visibilitz­ació dels encàrrecs –“cal editar les partitures”, diu–; la divulgació del repertori català, i l’enregistra­ment del que produeix l’Orfeó, “que cal estudiar si seria només de consum electrònic”.

Larraz, que ha incorporat Basilio Astúlez (Kantika Korala) i Lluís Vilamajó (Jove Capella Reial de Catalunya) com a directors convidats, vol que el cantaire se senti “exigit” i que creix. I establir vincles amb l’Esmuc i altres conservato­ris, a més d’implicar més federacion­s de cant coral perquè sentin l’Orfeó com eix vertebrado­r.

Pel que fa al projecte formatiu, incorporar­à una professora de cant al cor infantil i procurarà que directors de l’Orfeó i de l’Escola s’impliquin en un mateix claustre. “Tots som Orfeó i tots som Escola”. A més, vol crear beques bianuals Lluís Millet perquè joves directors de cors s’acabin de formar a l’Orfeó i puguin un dia dirigir a la casa.

Després de set anys com a director principal de l’Orfeó, Simon Halsey hi continuarà vinculat com a ambaixador internacio­nal. Per començar, anuncia aquesta temporada la Missa de la coronació de Mozart amb la Filharmòni­ca de Berlín dirigida per Kirill Petrenko, cita que fa dos anys va aigualir la pandèmia i que veurà la llum a Berlín el 27 i 28 d’abril, després de fer la prèvia a Barcelona amb la Simfònica del Vallès. El projecte vindrà a la Sagrada Família (1 de maig) i a l’Auditorio de Madrid. A més, Halsey dirigirà el Rèquiem de Fauré al Grec. ●

Halsey manté la col·laboració amb la Filharmòni­ca de Berlín, que vindrà a la Sagrada Família

 ?? Bar elonaMa ?? Pablo Larraz amb els directors dels cors de l’Orfeó i flanquejat per Joaquim Uriach i Joan Oller
Bar elonaMa Pablo Larraz amb els directors dels cors de l’Orfeó i flanquejat per Joaquim Uriach i Joan Oller

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain