La Vanguardia (Català-1ª edició)

Així es forma una família Les finestres FIBA van fer madurar els segons espases, avui líders a Espanya

- Sergio ere i

Encara avui, el grupet es forma uns segons abans no arrenqui el partit.

Els jugadors de Sergio Scariolo es reuneixen sobre el sintètic, s’abracen i criden:

–1, 2, 3, mur!

I això diuen, “1, 2, 3, mur!”, i no res més més senzill, tipus, “sonhi!”, o “a totes!”.

El mur ve d’anys enrere, dels temps en què els germans Gasol, Navarro, Calderón, Felipe Reyes, Raül López o Àlex Mumbrú eren unes criatures que s’acostaven (o superaven) els dos metres d’estatura i en el crepuscle trencaven les costures de la concentrac­ió i es confonien amb les ombres: llavors abandonave­n els seus dormitoris del complex esportiu Bahía Sur, a San Fernando, recorrien de puntetes els passadisso­s i superaven, a la fi, el mur del recinte per dispersar-se en la nit gaditana.

Mur!

(...)

Els segons espases sabrien aquella història, la del mur, a través de les finestres FIBA, la seva gran oportunita­t.

Les finestres FIBA s’havien rellançat el 2017. Són pedres al calendari del bàsquet, pedrotes que irriten les grans lligues i els grans clubs. Ni els jugadors de l’NBA ni els de l’Eurolliga solen comparèixe­r en aquests períodes, aturades de nou dies dissenyade­s perquè les seleccions s’enfrontin entre si, buscant una plaça en Europeus, Mundials i Jocs Olímpics.

Les finestres, es presumia, serien especialme­nt costoses per a seleccions com aquella Espanya de Sergio Scariolo, un tresor esquitxat de jugadors de l’NBA i estrelles del bàsquet europeu.

“Havia estat aquell estiu del 2017 –ens expliquen veus de la

Federació Espanyola de Bàsquet (FEB)– quan vam decidir organitzar una concentrac­ió a Benahavís (Màlaga) per reunir aquells jugadors que mai fins aleshores no havien estat en un gran campionat, gent com Pierre Oriola, Pau Ribas, Jaime Fernández, Quino Colom, Víctor Arteaga o Javier Beirán”.

Les finestres semblaven dissenyade­s per a ells, els segons espases: quedava un mes i mig per a l’Eurobàsque­t del 2017 i, se suposava, cap d’aquells concentrat­s a Benahavís no compareixe­ria en el gran torneig (només Oriola; Espanya va ser bronze).

Tot i això, ja llavors tots ells estaven descobrint les mecàniques de Scariolo.

I allò facilitava les coses, ja que molts d’ells acabarien convertint-se en fixos a les finestres FIBA i fins i tot guanyant-se una plaça al Mundial del 2019 (Colom, Oriola, Xavier Rabaseda i Beirán; Espanya va ser or), mentre que la resta continuave­n aprofitant aquells cursets accelerats per submergir-se en els sistemes de Scariolo: “Em refereixo a Jaime Fernández, Xabier López-Arostegui o Joel Parra [tots tres han participat en aquest Eurobàsque­t triomfal a Berlín]”, diu el nostre informant.

Així doncs, la història del mur va anar traspassan­t-se entre generacion­s, finestra a finestra, igual que les partides de cartes i les instruccio­ns de Scariolo, desesperan­tment intens quan té una pissarra a la mà: cerca de la felicitat,

“Qualsevol que hagi jugat en una finestra FIBA interpreta a l’instant les mirades i la gestualita­t de Scariolo”.

És el cas d’Alberto Díaz; segons alguns, la inesperada revelació d’aquest conjunt.

Feia un parell d’anys que Díaz (28), base de l’Unicaja i estudiant de Magisteri, es comprometi­a amb les finestres FIBA i bussejava en les mecàniques de Scariolo abans de veure’s descartat en l’últim moment, ja que l’ombra de Ricky Rubio (lesionat) o Sergio Llull (lesionat) és allargada.

“Jo pensava mirar l’Eurobàsque­t des del sofà. Però llavors es va lesionar Llull i em van trucar”, explicava Díaz aquests dies.

Així doncs, quan va aparèixer a l’Eurobàsque­t, Díaz –segon espasa com la majoria dels membres d’aquesta Espanya– no venia del no-res, sinó d’anys d’immersió en el sistema: fins i tot curt de rodatge, estava a punt per a saltar un mur i fins i tot robar alguna totxana.

(...)

La nacionalit­zació exprés de Lorenzo Brown ja mereix un capítol a part. ●

Jaime Fernández, López-Arostegui o Parra van descobrir el mètode de Scariolo a través de les finestres

La mecànica de Scariolo és exigent, desesperan­tment intensa quan té una pissarra a la mà

Finestres a banda, la nacionalit­zació exprés de Lorenzo Brown ja mereix un capítol a part

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain