La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Europa dels altres NBA

- Santi Nolla

És la família i un més (Lorenzo Brown). Han trencat els esquemes de tots. Fins i tot de la Federació Internacio­nal de Bàsquet (FIBA), que va posar Espanya la setena a la llista de favorites i va acabar tuitejant “Okay, Spain got us too”, com dient que també s’han quedat amb ells, reconeixen­t el seu error. Les figures han estat devorades per la classe mitjana. Jokic, Doncic o Antetokunm­po, aigua. Ni Sèrbia, ni Eslovènia, ni Grècia, ni Lituània, les quatre primeres en el rànquing FIBA per guanyar l’Eurobasket. En la final, França, la cinquena, i Espanya, la campiona, la setena. La FIBA es va assemblar als economiste­s populistes pronostica­nt abans de la gran crisi: ni la van ensumar.

L’Europeu va ser dels Hernangómez, cognom que recorda les èpoques de Mio Cid. Els dos germans que han rellevat els Gasol en una selecció que s’anomena la família i que va fitxar un més: Lorenzo Brown, el nord-americà del Maccabi al qual no se l’ha vist mai prendre un cafè amb llet a la plaça Mayor, però va ser un dels millors de l’impression­ant equip que va fabricar el tècnic Sergio Scariolo. Un sol jugador del Madrid, el capità Rudy, i cap del Barça. Algú s’imagina això a la selecció de futbol amb un entrenador italià?

Hi ha una altra NBA darrere de les estrelles rutilants. Willy (28 anys) i Juancho (26) no són els protagonis­tes ni als Pelicans de Nova

La selecció de la família i un més ha suplert els Gasol pels Hernangóme­z amb èxit

Orleans ni als Raptors de Toronto. Són actors secundaris a la lliga americana, però van ser l’MVP de la final (Juancho) i el del torneig (Willy). Van guanyar els NBA de l’esforç, de la humilitat, de la solidarita­t i el coratge, del grup. Juancho va ficar set triples i Willy va enardir el pavelló amb alguna esmaixada espectacul­ar. Als seus equips de l’NBA són jugadors de rotació. No protagonit­zaran mai un servei inicial de l’All-Star com van fer els meravellos­os Gasol, però han conquerit un europeu enfosquint les estrelles i sent candidats seriosos al relleu fraternal al bàsquet dels germans.

Lorenzo Brown és l’un més de la família. Nacionalit­zat espanyol de pressa, sense coneixemen­t d’haver trepitjat Espanya excepte en partits de bàsquet, va ser la peça que va generar més polèmica abans i més consens després. Gairebé ningú no va donar suport a la decisió abans i gairebé tots la van assumir després veient l’or penjat dels colls.

Però polèmiques a banda, el president de la Federació, Jorge Garbajosa, pot estar-ne molt satisfet: nou seleccions espanyoles, entre l’absoluta masculina i les de formació, han arribat a nou finals en aquest estiu impression­ant, guanyant tres ors i cinc plates, en un èxit històric segurament irrepetibl­e. L’equip sub-20 va guanyar també el seu Europeu. Sembla que hi ha fins i tot relleu al relleu.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain