La Vanguardia (Català-1ª edició)

LaLiga denuncia l’Atlètic

L’organisme prepara un informe per a Antiviolèn­cia que inclou els càntics racistes dels ultres contra Vinícius dins i fora del Metropolit­ano

- '*r.os 0o3o

El derbi madrileny prosseguir­à als comitès i als despatxos. LaLiga ja prepara un informe que remetrà a la Comissió Antiviolèn­cia perquè dictamini sobre els insults racistes a Vinícius tant dins com fora del Metropolit­ano. Antiviolèn­cia podria imposar tancar l’estadi o una part de la grada, cosa que no sembla probable, segons les fonts consultade­s.

Tot indica que el cas pot quedar en una multa econòmica que afecti tant el mateix club matalasser com els aficionats que puguin ser identifica­ts com els autors dels càntics racistes.

No és la primera vegada, ni de bon tros, que l’Atlètic es troba en aquesta situació. A diferència del FC Barcelona, que amb Joan Laporta va expulsar del Camp Nou els seus radicals, igual que Florentino Pérez, que va fer fora els ultra sur del Bernabeu, l’Atlètic té una tradició de poc control amb els seus seguidors més violents.

El Reial Madrid guarda silenci sobre el que ha passat. Malgrat que divendres a la nit el club blanc va emetre una nota a la pàgina web, en què assegurava que emprendria accions legals contra els que cometessin actes racistes cap al seu jugador, ara mateix no sembla que estigui per a això, segons fonts consultade­s. Tot podria canviar d’acord amb la deriva dels esdevenime­nts.

Segons la llei del 2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerànc­ia a l’esport, les sancions que es poden aplicar a cada aficionat van dels 150 euros, si els fets es consideren lleus, i fins als 650.000 euros, si són molt greus. Així mateix, l’implicat pot ser sancionat amb no tornar a entrar als recintes es

„labora un informe que remetrà a Antiviolèn­cia i en el qual inclourà els càntics racistes contra Vinícius dins i fora del camp.

Podria tancar el Metropolit­ano, però no sembla probable. „ls precedents indiquen que tot podria quedar en una multa al club i als aficionats que es puguin identifica­r.

De 150 a 650.000 euros, de ser lleu a molt greu.

Guarda silenci. Ara mateix no sembla que vulgui demanar sancions o presentar denúncies.

La Lliga no està per portar el cas.

La U„FA va sancionar l’Atlètic l’abril amb el tancament de 5.000 seients per salutacion­s feixistes dels seus aficionats a l’„tihad.

portius per un període de dos a cinc anys.

L’informe de LaLiga també comptarà amb l’acta arbitral de Munuera Montero, i recull el que es va passar després del gol de Rodrygo: “Llançar objectes: al minut 17,29 s’atura el partit i es fa el protocol establert per l’RFEF a causa del llançament des de la grada de diferents encenedors i ampolles buides sense ferir cap jugador. Després de fer l’avís correspone­nt per megafonia, el partit es va reprendre sense més incidèncie­s”. L’àrbitre andalús no va reflectir en el seu escrit que al minut 70 va haver d’aturar el partit per recollir un encenedor que li va donar Courtois.

LaLiga haurà d’estudiar si durant les pròximes hores presentarà un escrit a la Fiscalia per estudiar els fets. Fonts de LaLiga consideren que van fer servir aquesta via “per denunciar comportame­nts de persones concretes dins de l’estadi”, però que no creuen que sigui el cas.

Qui sí que ha assegurat que denunciarà els fets als tribunals és l’associació Moviment contra la Intolerànc­ia, una oenagé espanyola que combat des de fa més de vint anys els delictes d’odi: “Cap debat futbolístic, sigui quin sigui, sobre celebracio­ns al voltant d’un gol o qualsevol altre cas, justifica la comissió d’un conjunt d’il·lícits que suposen discursos i delictes d’odi racistes i xenòfobs, a les xarxes, als mitjans i als voltants o dins d’un camp de joc”, explica

Les sancions poden anar des dels 150 euros, si es consideren fets lleus, fins als 650.000, si són molt greus

El Barcelona i el Reial Madrid van fer fora els seus ultres dels estadis; l’Atlètic ha estat permissiu

un dels portaveus de l’oenagé.

La temporada passada l’Atlètic va ser multat l’abril amb el tancament de 5.000 seients per al partit de tornada contra el Manchester City de quarts de final de la Champions per “conducta impròpia” dels 2.600 aficionats que es van desplaçar al partit d’anada a l’Etihad, acusats de llançar objectes i de fer salutacion­s feixistes. La sanció no es va complir perquè el club matalasser va recórrer i el TAS li va donar la cautelar.

Un cas més semblant al de diumenge va ser el del 2 de març al partit de la passada Youth League entre el Reial Madrid i l’Atlètic a Valdebebas. El Comitè de Control, Ètica i Disciplina de la UEFA va sancionar l’Atlètic amb un partit a porta tancada i 30.000 euros de multa “pel comportame­nt discrimina­tori i crits racistes cap al jugador del Madrid Peter Federico”.

Tampoc no és la primera vegada que LaLiga denuncia càntics racistes contra Vinícius. La temporada passada, i també a instàncies de la Lliga, Antiviolèn­cia va sancionar amb 6.000 euros el Mallorca pels insults racistes al brasiler del Reial Madrid. ●

 ?? Barc lonrández / AP ?? Rodrygo i Vinícius celebrant el primer gol del Madrid al Metropolit­ano 1. LaLiga 2. Antiviolèn­cia 3. Multa econòmica. . eial Ma!"i!. 5. #i$calia. %. Antece!ent$.
Barc lonrández / AP Rodrygo i Vinícius celebrant el primer gol del Madrid al Metropolit­ano 1. LaLiga 2. Antiviolèn­cia 3. Multa econòmica. . eial Ma!"i!. 5. #i$calia. %. Antece!ent$.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain