La Vanguardia (Català-1ª edició)

Virolla en els calendaris del Circuit

El curs 2023, la cursa de MotoGP es mou al setembre i la d’F-1 al juny

- Toni López Jordà

El 2023 els aficionats al motor de Catalunya –i els de la resta d’Espanya i d’Europa que van a Montmeló– hauran de canviar d’hàbits i de dates a les agendes per assistir a les curses catalanes de Fórmula 1 i de MotoGP. Així ho han volgut els calendaris creuats dels dos campionats mundials provisiona­ls que s’han filtrat.

Encara sense el segell d’oficialita­t de Dorna Sports i Liberty Media, i de les respective­s federacion­s mundials, les noves dates no acaben de desagradar als gestors del Circuit de Barcelona-Catalunya, que ja les tenen en compte: el Gran Premi de Catalunya de MotoGP es trasllada del juny al setembre, i el gran circ de l’F-1 s’endarrerei­x dues setmanes més sobre l’última data, del maig al juny.

La raó? El moviment tectònic provocat per la reconfigur­ació del calendari de Fórmula 1 amb la tornada del GP de la Xina (previst per al 16 d’abril), el trasllat de l’Azerbaidja­n (del juny al 30 d’abril) i la immobilita­t de Miami (7 maig), Imola (21 maig) i Mònaco (28 maig). De manera que el Gran Premi d’Espanya 2023 al Circuit s’endarrerei­x al primer cap de setmana de juny (del 2 al 4); de ser la 6a a la 9a cursa.

Aquest moviment ha provocat que el GP de Catalunya de MotoGP també s’hagi de desplaçar, ja que si hagués mantingut les dates habituals des del 1999 (primera o segona setmana de juny), les curses d’F-1 i de motos haurien anat en setmanes seguides. “En el cas que fossin dates definitive­s, serien bones per al Circuit, ja que la prioritat era poder allunyar els dos grans premis al màxim i no repetir la situació d’aquest any”, deien fonts de la instal·lació vallesana a aquest diari. Aquest any han hagut de fer front a la dificultat d’organitzar els dos principals esdevenime­nts separats només per una setmana lliure, el 22 de maig el GP d’F-1 i el 5 de juny el de MotoGP.

Tanmateix, el trasllat de dates dels dos grans premis planteja algunes incerteses, sobretot el de MotoGP al setembre, un mes del qual va fugir el Circuit tant a l’F-1 (la seva primera cursa, el 1991, va ser sota un diluvi) com a

El Circuit valora tenir més temps entre els dos GP, però el cel és més inestable, i les butxaques, més febles

les motos (del 1994 al 1998 es va disputar en dates d’octubre i setembre).

D’una banda, la meteorolog­ia és més inestable el mes de setembre al Vallès, amb tempestes sobtades, com es va viure en algunes de les primeres edicions. D’altra banda, l’aspecte econòmic, amb les butxaques dels aficionats més magres després de les vacances, i en uns dies en què part de la gent encara estiueja.

El calendari 2023 provisiona­l de MotoGP, avançat per Speedweek, preveu 21 grans premis, amb l’inici a Portugal (26 març) i el final a València (19 novembre). Es mantenen les quatre curses espanyoles, amb Jerez el 30 d’abril; Aragó, que passa del setembre al 28 de maig, i Catalunya el 3 de setembre, tot i que el Circuit preferiria que fos alguna setmana més tard. La novetat és un Gran Premi al Kazakhstan (per confirmar), el 9 de juliol.

La Fórmula 1 del 2023 tindria, segons un primer calendari provisiona­l, una xifra rècord de 24 curses amb l’entrada de Las Vegas i la tornada de Qatar i la Xina, i la sortida de França. ●

 ?? Xavi Jurio ?? Aspecte de les grades l’últim GP de Catalunya, al juny
Xavi Jurio Aspecte de les grades l’últim GP de Catalunya, al juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain