La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hisenda negocia que Euskadi cobri a BBVA i Iberdrola els nous tributs

El PNB exigeix que es respecti el concert, com s’ha aconseguit amb altres taxes

- FERnando H. Valls

El Ministeri d’Hisenda està buscant la “millor fórmula” perquè els nous impostos que s’aplicaran a bancs i empreses energètiqu­es respectin les hisendes forals del País Basc i Navarra. El departamen­t dirigit per María Jesús Montero manté converses avançades amb la conselleri­a del ram del Govern autonòmic d’Iñigo Urkullu per transferir els dos gravàmens correspone­nts a les comunitats amb hisenda pròpia. Aquest canvi en el disseny de les taxes afectaria grans empreses amb seu social en aquests territoris, com és el cas d’Iberdrola, BBVA, Kutxabank i Petronor.

El Govern espanyol assumeix que els nous impostos a entitats financeres i energètiqu­es no estaven ben dissenyats. Per això, tot just admetre’s a tràmit al Congrés, ha començat una negociació amb el PNB per adaptar els gravàmens a la normativa fiscal del País Basc i Navarra. Fonts de les dues parts de les converses confirmen que s’està treballant en aquests canvis encara sense concretar.

El que demanda el Govern basc, i serà atès per l’Executiu central, admeten fonts d’Hisenda, és que les hisendes forals gestionin directamen­t o indirectam­ent els nous gravàmens i es converteix­in en tributs concertats. En cas contrari, aprecien una vulneració de les competènci­es d’aquestes hisendes forals, i s’entraria en contradicc­ió tant amb el concert econòmic basc com amb el conveni navarrès. Aitor Esteban, portaveu del PNB al Congrés, ha estat més gràfic quan va afirmar diumenge que es podrien estar sostraient diners a la ciutadania basca.

El ministeri, per evitar un possible conflicte de competènci­es, està analitzant les qüestions tècniques i el que vol ara és el millor encaix legal. Cal recordar que el Govern espanyol ja va adaptar les taxes Google i Tobin al concert basc. Tots aquests canvis reduiran la recaptació per a l’Agència Tributària estatal.

Els canvis, en el cas de les energètiqu­es, afectaran el gravamen que finalment adopti el Govern central. Hisenda va admetre la setmana passada que l’impost espanyol es canviarà per adaptar-lo al que s’aprovi a la UE, de manera que el minis

El banc presidit per Carlos Torres xifra en 250 milions anuals l’impacte de la taxa en els seus comptes

teri acceptarà que el que es recapti amb la taxa comunitàri­a sigui concertat amb el País Basc. En aquestes negociacio­ns, el PNB ha reclamat, a més, que l’impost a les energètiqu­es gravi beneficis i no ingressos per evitar problemes legals.

Iberdrola prefereix no comentar quin serà l’import final del gravamen que haurà d’abonar. Fonts del BBVA es remeten, per la seva banda, a l’última presentaci­ó de resultats, quan l’entitat va xifrar en uns 250 milions a l’any l’impacte en els seus comptes de l’impost a la banca. ●

 ?? EP ?? La ministra d’Hisenda i Funció Pública manté negociacio­ns amb el Govern basc
EP La ministra d’Hisenda i Funció Pública manté negociacio­ns amb el Govern basc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain