La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ocupació es recuperarà al setembre, amb 40.000 afiliats nous

- Jaume Masdeu

Malgrat la incertesa econòmica, l’ocupació es manté a Espanya. Si al juliol i a l’agost es van perdre llocs de treball, al setembre el Govern central preveu que hi hagi 40.000 afiliats nous a la Seguretat Social; un creixement molt superior al que hi solia haver el novè mes de l’any en l’època prepandèmi­a. “És una dada que seria bona en qualsevol context, encara més en l’actual”, va dir el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, després de presentar les dades avançades d’afiliació.

Venim d’un juliol en què es va truncar per sorpresa la trajectòri­a immaculada de creació d’ocupació que portava el mercat laboral. Després va arribar l’agost, en què també es van perdre llocs de treball, però això entra dins la normalitat. Sempre és un mes dolent. Setembre pinta més bé. Si es compleix la projecció de 40.000 afiliacion­s noves, serà un augment molt superior al que es van registrar els mesos de setembre dels anys prepandèmi­a, que es van quedar en 26.300 el 2017 i 22.900 el 2018. En termes desestacio­nalitzats, és a dir, tenint en compte el calendari i l’estació, que són les estadístiq­ues preferides pel ministeri, aquest mes hi hauria un augment de 60.000 afiliats, també per sobre de la mitjana habitual del setembre.

Escrivá va afirmar que els sectors que al juliol van mostrar debilitat, com ara la construcci­ó, el comerç, l’agricultur­a i l’educació, han recuperat els nivells normals per a aquesta època de l’any. Una de les grans raons per a la bona marxa de l’ocupació, segons el ministre, és que tant els empresaris com els sindicats interprete­n que les actuals pertorbaci­ons, amb pèrdua de poder adquisitiu inclòs, són transitòri­es. D’aquesta manera, les empreses no modifiquen les seves previsions a mitjà termini.

A més, el ministre va apuntar un altre indici positiu, com ara l’increment dels beneficis empresaria­ls. El seu argument es basa en l’increment de la recaptació de l’impost de societats, amb una previsió d’un 2,7% aquest any, cosa que suposaria mig punt més que en exercicis anteriors. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain