La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les queixes contra els bancs per les hipoteques es dupliquen el 2021

El Banc d’Espanya rep un total de 34.000 reclamacio­ns, un 61% més

- Conchi afraya

Un total de 34.330 reclamacio­ns dels ciutadans van arribar l’any passat al Banc d’Espanya per pràctiques il·legals de les entitats financeres, cosa que suposa un 61% més que l’exercici precedent. I d’aquesta xifra, la majoria, un 33,4% van procedir d’irregulari­tats entre els clients i el seu banc en el contracte d’un crèdit hipotecari, segons recull la Memòria de Reclamacio­ns del 2021 del supervisor espanyol que es va fer pública ahir.

Concretame­nt, hi va haver 11.481 reclamacio­ns per hipoteques, cosa que suposa un increment d’un 94,1% respecte a l’any anterior. Fernando Tejada, director del departamen­t de conducta d’entitats, va explicar que aquest increment respon al fet que els bancs continuen exigint “contractar productes vinculats”, és a dir, l’asseguranç­a de l’habitatge o de vida, o algun fons per rebaixar els diferencia­ls, així com per “les despeses de formalitza­ció” del contracte hipotecari.

Amb la nova llei hipotecàri­a del 2019, gairebé totes les despeses les assumeix el banc. Realment, el client només ha de pagar la taxació i la còpia de l’escriptura notarial.

La segona gran partida de les reclamacio­ns correspon a les targetes de crèdit, de dèbit, revolving i de prepagamen­t, que represente­n un 29,5% de total (10.132), unes queixes que es van incrementa­r un 80,2%. El principal motiu? “Les operacions fraudulent­es i la falta de lliurament de documentac­ió a l’hora de signar”, va explicar Alberto Ríos, director general de conducta financera i bitllets, que va afegir que “l’increment en el volum de transaccio­ns als mitjans digitals està contribuin­t que el frau sigui més gran”.

Pel que fa a les reclamacio­ns en comptes corrents i dipòsits, n’hi va haver 5.899 el 2021, cosa que suposa un 17,2% del total. Aquest mena de reivindica­ció es va disparar un 40,7% perquè algunes entitats financeres van activar el cobrament de comissions pel mantenimen­t del compte bancari.

De totes les reclamacio­ns que van arribar a l’organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos, 552 es van remetre a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), 392 a la Direcció General d’Asseguranc­es i Fons de Pensions (DGAFP) i 37 a l’Agència de Protecció de Dades.

Finalment, el Banc d’Espanya va fer un total de 9.921 informes i aplanament­s (quan el banc canvia de posició després d’una reclamació). D’aquesta xifra, 6.924 es van resoldre a favor del client i 2.997 van anar a favor de l’entitat financera. En total, el Banc d’Espanya ha imposat els últims anys diferents multes als bancs per un import al voltant dels 70 milions. ●

 ?? LdzJ lFEP ?? Els bancs van rebre 11.481 requerimen­ts per contractes hipotecari­s
LdzJ lFEP Els bancs van rebre 11.481 requerimen­ts per contractes hipotecari­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain