La Vanguardia (Català-1ª edició)

El preu de l’habitatge caurà un 9% en dos anys a Europa, segons el BCE

- C afraya

El Banc Central Europeu (BCE) estima que els preus de l’habitatge registrara­n un descens de fins a un 9% els pròxims dos anys a conseqüènc­ia de la pujada dels tipus d’interès de les hipoteques. Al seu butlletí econòmic recull que el primer trimestre del 2022 s’ha registrat un increment dels tipus d’interès de les hipoteques de 63 punts bàsics, cosa que suposa l’increment semestral més gran que s’ha registrat mai.

El vicepresid­ent del BCE, Luis de Guindos, va explicar en un fòrum a Madrid, organitzat pel Banc Sabadell, “que el sector immobiliar­i havia experiment­at sobrevalor­acions” els últims anys.

Durant la seva intervenci­ó, va aprofitar per enviar un missatge al Govern espanyol pel que fa a l’impost a la banca perquè “no s’encegui i sigui una mesura transitòri­a”. L’exministre d’Economia va defensar que la implantaci­ó “no ha d’afectar el cost de finançamen­t ni la solvència del sector financer”. Guindos va defensar aquesta posició, i l’Executiu de Pedro Sánchez justifica el nou tribut pels ingressos extraordin­aris que hi haurà per la pujada dels tipus d’interès.

En aquest sentit, Guindos va argumentar que, a causa de la desacceler­ació econòmica, “les empreses es veuran afectades per la pujada dels tipus d’interès, l’evolució de l’economia i la crisi energètica”, de manera que hi haurà “segments específics” en què l’impacte en la solvència “pot ser especialme­nt rellevant, i això acaba impactant en els finançador­s bàsics”. Sobre la banca, va comentar que la pujada dels tipus d’interès “millorarà la rendibilit­at”, però que no “ens podem deixar encegar pels efectes a curt termini”, perquè el cost del passiu dels bancs “també pujarà i hi pot haver empreses que “exigeixin una pujada de provisions”.

El conseller delegat del Banc

Josep Oliu defensa que l’impost a la banca s’ha de modificar perquè penalitza els bancs que treballen amb pimes

Sabadell, César González-Bueno, va reclamar que l’impost sigui “temporal i que no distorsion­i la competènci­a”. A més, va recordar que l’any passat el Banc Sabadell va pagar 800 milions d’euros en tributs, enfront d’un benefici net de 530 milions. El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, va anar més enllà i va defensar que cal modificar-lo, perquè no pot penalitzar les entitats que “treballen amb pimes”. ●

 ?? BRceloe MalcRMrl t R Fe ná ?? Luis de Guindos
BRceloe MalcRMrl t R Fe ná Luis de Guindos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain