La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els plans d’emergència europeus apaivaguen els preus del gas

- Pilar Blázq z

Nacionalit­zacions, impensable­s en un altre context, a Alemanya. Baixada de tarifes energètiqu­es per decret al Regne Unit, límit als preus a França, Espanya i Europa plantejant-se recaptar 140.000 milions amb una nova taxa als ingressos extraordin­aris de les energètiqu­es... Els països europeus han mostrat als mercats financers que estan disposats a combatre l’escalada de preus energètics de cara a la pròxima estació d’hivern i, de moment, el seu esforç ha tingut resultats.

Des que la setmana passada, Brussel·les i els principals països de la Unió Europea van començar a desgranar les seves propostes per fer front als possibles desproveïm­ents de gas, la pressió sobre el preu dels futurs del gas al mercat holandès no s’ha aturat de cedir. Els mercats han pres nota que l’ofensiva europea contra els problemes de subministr­ament van de debò, sobretot després de veure que Alemanya va prendre el control de les principals refineries de la russa Rosneft situades al seu territori i planteja la nacionalit­zació d’Uniper, la gasista més gran del país, i de dos dels importador­s de gas més importants.

Ahir el megawatt de gas al mercat holandès (TTF), principal referència a Europa, va arribar a caure fins a 171 dòlars. Cal remuntar-se al 25 de juliol per veure preus inferiors. “La situació dels mercats energètics europeus ha començat a millorar aquestes últimes tres setmanes, a mesura que s’han anat concretant les mesures polítiques i han sorgit cada vegada més mostres de la resposta de la demanda induïda pels preus”, van assenyalar els analistes de Timera Energy en una nota recollida ahir per Bloomberg.

Els analistes consideren que la baixada és una mostra que els preus del gas en aquest mercat estan dominats en gran part per l’especulaci­ó financera, tal com ho ha qüestionat fins i tot Brussel·les, que estudia un canvi de referència d’aquest índex.

La veritable mostra de si els governs europeus han adoptat les mesures adequades per esquivar els possibles problemes de subministr­ament no arribarà fins que comenci el fred. “El mercat europeu del gas continua en un moment crític a mesura que s’acosta l’hivern”, afirmen els mateixos analistes de Timera Energy, segons la nota de Bloomberg. De moment, sembla que no hi ha dubtes de l’esforç sense precedents que han fet els països per incrementa­r les reserves de gas de cara a aquests pròxims mesos. Es troben en un 86%, un nivell que supera la mitjana dels últims cinc anys en aquest període.

Aquesta nova perspectiv­a als mercats financers del gas tindrà un reflex directe a les factures dels consumidor­s finals amb contractes lligats al mercat.

En el cas espanyol, aquest dimarts el preu del MWh al mercat majorista, amb l’ajust del mecanisme ibèric, que inclou la compensaci­ó pel gas, arribarà als 240,58 euros, un 8,17% menys que el que es va pagar dilluns i un 14% per sota del marcat dimarts de la setmana passada. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain