La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’energia i la inflació, protagonis­tes del Fòrum La Toja que inaugura el Rei

- Fernando H. Valls

reixen que ha estat més permeable als conflictes al sector i que la seva operativa s’ha vist més afectada. En total, el Prat suma 2.100 reclamacio­ns contra les aerolínies en els tres mesos d’estiu. D’aquestes reclamacio­ns, més de 1.000 es deuen a cancel·lacions de vols amb sortida des de l’aeroport, mentre que els retards suposen gairebé 900 incidèncie­s. Segons dades de la consultora OAG, l’índex de puntualita­t del Prat a l’agost va ser d’un 67,7%, de manera que gairebé un terç dels vols analitzats van patir retards. Dels 13.099 vols registrats per OAG aquest mes, en van ser cancel·lats un 0,6%, és a dir, 78. Al juliol, l’índex de puntualita­t a Barcelona va ser una cosa menor, d’un 66,5%, mentre que es van cancel·lar 158 vols, un 1,2% del total, assenyala OAG. El nombre més alt de cancel·lacions en aquest aeroport va ser al juny, 185 en total, però hi va haver menys retards, amb un índex de puntualita­t d’un 69,2%.

Després del Prat, Barajas és el segon aeroport per incidèncie­s presentade­s. En total, Reclamador.es ha rebut 1.200 demandes de passatgers contra les companyies que hi operen, més de la meitat relacionad­es pels retards. Amb tot, l’índex de puntualita­t de l’aeroport de Madrid és bastant millor que el de Barcelona, amb un 79,6% dels avions que s’enlairen a la seva hora a l’agost. D’aquesta manera, malgrat que aquest aeroport suma més vols i passatgers que el Prat, té més bones dades de puntualita­t i menys reclamacio­ns. Rodríguez apunta a dues raons que podrien explicar la diferència: una incidència més gran de les vagues de les aerolínies al Prat i la mateixa capacitat de l’aeroport, més petita que el de Barajas i amb més risc de congestió. “Té menys pistes que Madrid”, assenyala. El segueixen, per nombre d’incidèncie­s, l’aeroport de Mallorca. ●

Propiciar un “debat d’altura i rigorós” per “articular consensos” sobre els “problemes complexos” de la societat. Amb aquest esperit se celebrarà la quarta edició del Fòrum La Toja-Vínculo Atlántico, cita que s’ha convertit en imprescind­ible per a empresaris i polítics d’Espanya i Llatinoamè­rica. L’objectiu d’aquest any és consolidar-lo i aconseguir una àmplia projecció internacio­nal gràcies al nivell dels ponents.

Hi haurà cara a cara entre González i Rajoy, Feijóo farà una ponència i Sánchez tancarà les jornades

“Es tracta de compartir els valors que enllacen les democràcie­s occidental­s”, destaca el president de l’organitzac­ió, l’exministre d’Exteriors Josep Piqué.

Aquesta quarta edició del Fòrum La Toja serà inaugurada pel rei Felip VI, com és habitual, el dia 29. En aquella jornada es lliurarà el premi Vincle Atlàntic, que aquest any reconeixer­à el poble d’Ucraïna. Està previst comunicar al ministre d’Exteriors del país, Dmitro Kuleba, que té previst un diàleg amb el seu homòleg espanyol, José Manuel Albares.

Per afrontar el problema del subministr­ament energètic, que s’ha convertit en peça clau de l’economia mundial, el dia 30 el Fòrum La Toja arrencarà amb una taula sobre la suficiènci­a i autonomia energètica amb el CEO d’Iberdrola España, Mario Ruíz-Tagle; el president d’Enagás, Antonio Llardén, i la presidenta de Redeia, Beatriz Corredor. A continuaci­ó el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, oferirà una ponència sobre la situació d’Espanya i mantindrà un diàleg amb Piqué. També està previst per al mateix dijous el ja clàssic cara a cara entre els expresiden­ts del Govern central Felipe González i Mariano Rajoy.

La taula dedicada a la inflació també serà un dels plats forts del dia. Hi participar­an el president del Consell Econòmic i Social, Antón Costas, i la consellera del BCE, Isabel Schnabel, entre d’altres. El també habitual debat entre presidents autonòmics tindrà com a protagonis­tes Alfonso Rueda (Galícia), María Chivite (Navarra), Juanma Moreno (Andalusia) i Ximo Puig (Comunitat Valenciana).

La tercera i última jornada, el dissabte 1 d’octubre, l’obrirà el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, amb una conferènci­a sobre la globalitza­ció. El seguirà l’alt representa­nt per a Afers Exteriors de la Unió Europea, Josep Borrell, que parlarà sobre la defensa estratègic­a europea. La clausura anirà a càrrec del cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain