La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La violència del foc és el reflex de la nostra pròpia violència”

-

Porti’m amb vostè. Pugi a l’helicòpter. Dirigeixo una brigada a la base helitransp­ortada de la BRIF de Daroca, a l’Aragó, dues quadrilles, som 17. I a on anem? Als incendis més devastador­s que es produeixen en qualsevol lloc d’Espanya. Farem una volta per estudiar el foc i triar on aterrar, per on començar.

El foc és una bèstia?

Quan comences de jovenet et veus en la confrontac­ió de bèstia i heroi, però després hi penses i t’adones que el foc sempre ha estat una eina valuosíssi­ma.

Però els incendis fan por.

Els bombers som un peó d’escacs, el pegat de l’estiu. El problema és més estructura­l.

Quin és el problema?

Hem abandonat el territori rural; la massa forestal, que és la que incendia el bosc, s’ha multiplica­t. Si abans els nostres avis o els aborígens australian­s feien cremes controlade­s, ara ningú no les fa, i això acabarà cremant.

Ha canviat la gestió del territori.

Hi ha absència de gestió. Ens n’hem anat d’un extrem a l’altre. Els nostres besavis i avis van desforesta­r els boscos per plantar blat i farratge arribant a la desertitza­ció en algunes zones.

No tot era tan bucòlic.

No, però ara ho hem abandonat tot, som a l’altre extrem.

L’altre problema és el canvi climàtic.

Sí, hem trencat l’equilibri del planeta i ho pagarem, això és només el principi, els incendis seran cada vegada més severs i extrems. Al final, només sabem cuidar el que ens estimem.

El món sencer crema any rere any.

Superfície­s forestals extensíssi­mes: Xile, l’Amazones, Canadà, l’oest nord-americà, Sibèria..., allà on hi ha una gran massa forestal crema com no havia ocorregut mai, i repercutei­x en tots, el planeta n’és un.

Fins i tot s’ha creat un nom per denominar a aquests violents focs.

Megaincend­is o incendis de sisena generació. Els bombers apaguem molts focs, però en el fons el problema de veritat no se soluciona. I l’hem creat nosaltres. Hem trencat l’equilibri del planeta.

El foc és viu?

 ?? JOSÉ ORDUÑA ??
JOSÉ ORDUÑA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain