La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ofici de regnar sense governar

- Lluís Foix

La mort d’Elisabet II ha posat fi a un regnat i a una era. Els llibres parlen dels fastos viscuts a Londres en els funerals de la reina Victòria, el 1901, que va regnar 63 anys i va casar alguns dels seus fills i filles amb els monarques que regnaven a Europa. Eren els moments apoteòsics de l’era victoriana que governava les terres i els mars d’un vast imperi d’on procedien les matèries primeres que van alimentar la revolució industrial i implantave­n el capitalism­e salvatge mentre Karl Marx malvivia a Londres.

Aquell enterramen­t imperial va reunir totes les testes coronades de molts països que uns anys després començarie­n a batre’s en guerres sagnants a Europa. L’Anglaterra victoriana era sinònim de progrés cultural, industrial, científic i econòmic. A partir d’aquell moment va començar un llarg declivi, lent, agradable, amb la pèrdua gradual de les colònies que van reclamar la seva independèn­cia plantant cara militarmen­t als exèrcits imperials.

L’era elisabetia­na va acabar dilluns amb l’espectacul­ar cerimònia de color, tradició, continuïta­t i extravagàn­cia d’actors que havien assajat en la seva imaginació onze dies de representa­ció teatral sublim.

Un britànic elisabetià seria aquell que ha portat amb un cert complex de superiorit­at el fet d’haver perdut les guerres que va guanyar. L’art de la simulació, de les aparences, dels uniformes trets dels sarcòfags de grandeses passades, fascina els britànics que s’identifiqu­en amb una monarquia que, sense tenir poder, s’ha adaptat als temps mantenint vells costums i tradicions que els distingeix­en de qualsevol altre país democràtic.

George Orwell, possibleme­nt el millor periodista del segle passat, deia que “la monarquia anglesa és la vàlvula d’escapament per a emocions perilloses”.

Ha quedat molt clar que el poble britànic estimava la seva reina i que no té intenció de promoure l’adveniment d’una república per molts que siguin els errors del rei Carles III. Si la seva popularita­t s’enfonsés, el príncep

Guillem, ara príncep de Gal·les, n’agafaria el relleu. No és la persona sinó el règim.

Penso que als britànics els fa molta mandra canviar la monarquia per una república. Al cap i a la fi, el rei és l’ornament al cim d’un sistema constituci­onal, sense Constituci­ó escrita, però amb una jurisprudè­ncia que dirimeix tots els conflictes polítics del país sense que el monarca pugui interferir-hi perquè regna però no governa. El seu poder és invisible i subtil però no pas determinan­t.

El futur és impredicti­ble, però Carles III haurà de preservar la identitat nacional britànica que la seva mare representa­va simbòlicam­ent amb una silenciosa però eficaç profession­alitat. Escòcia plantejarà el referèndum, Irlanda del Nord pot inclinar-se per la unitat irlandesa i les relacions amb la Unió Europea han dividit els britànics amb un Brexit que els ha aïllat del continent. L’aliança bilateral amb els Estats Units és incerta en termes comercials. I mantenir els vincles de la Commonweal­th serà discutit.

Però els queda, que no és poc, el seu talent, les seves universita­ts, el seu esperit crític, la seva llibertat i, per damunt de tot, una llengua que és tan indispensa­ble com ho va ser el llatí al segle XIII. Han demostrat que saben administra­r amb gran pompa i majestuosi­tat l’art de la decadència que no arriba a ser mai definitiva perquè treuen dels vells baguls les maneres de canviar-ho tot sense tocar res de les formes. El fet és que l’era elisabetia­na ja ha entrat al món d’ahir. ●

Carles III mantindrà la pompa i les tradicions en un país instal·lat en un lent i agradable declivi

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain