La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escrivá s’obre a modificar el mecanisme d’equitat de les pensions

Seria una concessió a la pressió de Brussel·les en un tema que considera tècnic

- Jaume Masdeu

El Govern espanyol està obert a convertir en automàtica la renovació del Mecanisme d’Equitat Intergener­acional, que assegura la sostenibil­itat de les pensions i que actualment caduca el 2032. És una concessió que el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social preveu per la pressió de la Comissió Europea, que considera que un automatism­e donaria més garanties per sostenir el sistema de pensions, que en definitiva és el paràmetre en què Brussel·les es fixa més.

“El que ens diu la Comissió és que ha de ser un mecanisme automàtic, i nosaltres li hem explicat que és millor que no sigui automàtic. És una discussió purament tècnica... Jo estic convençut que ens posarem d’acord, ens queden uns mesos”, va afirmar el ministre José Luis Escrivá ahir a Onda Cero. Fonts del seu departamen­t afegeixen que si Brussel·les hi insisteix, estan oberts a modificar-lo, tot i que precisen que és una qüestió de caràcter tècnic, que no canvia el funcioname­nt essencial d’aquest mecanisme.

Les declaracio­ns d’Escrivá coincideix­en amb la visita de tres dies que avui s’acaba d’una missió de la Comissió Europea a Espanya per comprovar l’aplicació del pla de recuperaci­ó i que està encapçalad­a per la directora del grup de treball per a la Recuperaci­ó i Resiliènci­a, Céline Gauer.

El mecanisme d’equitat substituei­x el derogat factor de sostenibil­itat de la reforma del 2013, en què la quantia de la pensió es fixava en relació amb l’esperança de vida. Era un paràmetre que agradava a Brussel·les perquè n’assegura la sostenibil­itat, tot i que a canvi de retallar les quanties de les pensions que s’han de rebre. El que el factor de sostenibil­itat havia d’aconseguir reduint prestacion­s, el mecanisme d’equitat ho pretén dur a terme augmentant els ingressos a través d’un augment d’un 0,6 % de les cotitzacio­ns socials (0,5% a càrrec de l’empresa i 0,1% del treballado­r) durant un període de 10 anys, des del 2023 fins al 2032. Aquest any es faria una avaluació per verificar si la quantitat recaptada és suficient, i en cas negatiu, es prendrien mesures addicional­s que no es precisen. En canvi, la Comissió Europea reclama que aquesta renovació sigui automàtica, sense deixar l’interrogan­t de quins elements s’adoptarien llavors.

El Banc d’Espanya també s’ha mostrat a favor de mecanismes automàtics. Al seu informe del 2021 hi diu que s’ha d’assegurar que els ajustos del sistema no recaiguin de manera desproporc­ionada en grups de població concrets, com els jubilats o els futurs pensionist­es. També demana que hi hagi més transparèn­cia i previsibil­itat per facilitar que es prenguin amb temps les decisions respecte a la jubilació. I afegeix que “podria ser convenient valorar la introducci­ó de mecanismes automàtics d’ajust que adaptin alguns paràmetres del sistema de pensions als canvis que es produeixin en les dinàmiques demogràfiq­ues i econòmique­s”.

Durant la visita a Madrid, els

Es tractaria de renovar automàtica­ment el mecanisme, que ara es manté durant 10 anys i caduca el 2032

membres de la Comissió Europea dilluns es van entrevista­r amb funcionari­s del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social per examinar les dues últimes fites dutes a terme en matèria de pensions, com la reforma del sistema d’autònoms i la llei d’impuls als plans de pensions d’ocupació.

Durant el que queda d’any, el ministre Escrivá té pendent la tasca d’acabar dos canvis més en el sistema. Es tracta d’adaptar el període de temps que ha de servir per calcular la pensió, una qüestió especialme­nt delicada pels temors que sol provocar entre els futurs pensionist­es; i també d’elevar el límit actual de les cotitzacio­ns màximes. ●

 ?? MARIMaAn 
 EsE ?? Funcionari­s del Ministeri d’Inclusió es van reunir dilluns amb una missió de la Comissió Europea
MARIMaAn EsE Funcionari­s del Ministeri d’Inclusió es van reunir dilluns amb una missió de la Comissió Europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain