La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden adverteix l’ONU que “una guerra nuclear no es pot guanyar” mai

El president dels EUA acusa Putin de voler “esborrar del mapa” Ucraïna

- Francesc Peirón

La guerra d’Ucraïna i la por de la bomba atòmica, com si es tractés d’una seqüela de la crisi dels míssils de Cuba del 1962, marquen l’Assemblea General de l’ONU. El president Joe Biden va aprofitar ahir el púlpit global de l’Organitzac­ió de les Nacions Unides per fer una severa condemna contra el conflicte bèl·lic desencaden­at per Rússia amb l’única intenció d’“esborrar del mapa Ucraïna”. I va advertir, per reforçar el front anti Moscou, que, “si una nació persegueix les seves ambicions imperials sense conseqüènc­ies, posem en risc tot el que representa aquesta institució”.

Després de la declaració del president Vladímir Putin que l’ús d’armes nuclears “no és cap farol”, Biden va qualificar de “despietat” el dirigent rus. “De nou, justament avui, el president Putin ha fet amenaces nuclears temeràries amb un menyspreu imprudent envers les responsabi­litats [que comporta] el tractat de no-proliferac­ió”.

Biden va al·ludir a les dificultat­s per renovar aquest tractat i va acusar en concret la Xina d’ocultar les seves innovacion­s. Va ser en aquest moment que el president dels Estats Units va afirmar que “una guerra nuclear no es pot guanyar i no s’ha de lliurar mai”.

En la intervenci­ó de 30 minuts va recordar que “cap país no pot ocupar per la força el territori d’una nació”. Va destacar que “Ucraïna té el mateix dret que qualsevol altra nació sobirana. Som solidaris amb Ucraïna, fem costat als ucraïnesos i estem en contra de l’agressió de Rússia”.

El mandatari dels Estats Units va insistir que “un membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU ha envaït el seu veí, cosa que suposa una violació desvergony­ida del veritable nucli de la carta de les Nacions Unides”. Per això va acusar Putin de “desfermar una guerra brutal i innecessàr­ia”.

“Aquesta guerra –va continuar– consisteix només a extingir el dret d’Ucraïna a existir com a estat, dit d’una manera senzilla, i Ucraïna té el dret a existir com a poble”. Biden va apel·lar a les consciènci­es, “visquis on visquis, creguis el que creguis, això t’hauria de glaçar la sang”.

El president dels EUA també es va escandalit­zar perquè Rússia cridi els reserviste­s o convoqui “referèndum­s lamentable­s per annexionar parts significat­ives d’Ucraïna, una violació extrema” de l’esperit fundaciona­l de l’ONU.

Biden, que a causa del viatge a Londres pel funeral de la reina va parlar el segon dia i no el primer de l’assemblea, com és la tradició perquè és el país amfitrió, va subratllar que “ningú no va amenaçar Rússia i ningú més que Rússia va buscar aquest conflicte”.

El nord-americà va denunciar els atacs a infraestru­ctures civils (hospitals, escoles, transports, energia) i va expressar el seu horror davant “l’atrocitat de crims de guerra” comesos després de l’aparició de fosses comunes i cadàvers amb signes de possibles tortures.

En contra de l’anomenada desinforma­ció propiciada pel Kremlin, Biden va rebutjar la narrativa russa que la crisi per la falta d’aliments es deu a les sancions i va recordar que n’està exclòs el comerç d’aliments i fertilitza­nts. “La guerra russa ha empitjorat la insegureta­t alimentàri­a i només Rússia hi pot posar fi”, va argumentar.

En el seu discurs, Biden es va referir a la Xina quan va afirmar que els EUA no busquen una guerra freda amb el gegant asiàtic i va reiterar que Washington no donarà suport a cap canvi unilateral de l’statu quo amb Taiwan, la sobirania del qual reclama Pequín. És el contrari del que va dir en una entrevista recent. Llavors es va comprometr­e a enviar forces militars si la Xina envaeix l’illa.

“No busquem el conflicte. No volem que cap nació hagi de triar entre els Estats Units i un altre aliat. Però els Estats Units –va precisar en el discurs– promouran un Indopacífi­c lliure, obert, segur i un món pròsper”. ●

El mandatari matisa la seva posició sobre Taiwan després d’haver dit que la defensaria amb els seus soldats

 ?? Anna Moneymaker / AFP ?? Joe Biden al púlpit que li va brindar la seva participac­ió a l’Assemblea General de l’ONU
Anna Moneymaker / AFP Joe Biden al púlpit que li va brindar la seva participac­ió a l’Assemblea General de l’ONU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain