La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els pacifistes protesten contra el decret de Putin, amb més de 1.300 detinguts

-

les llars i a totes les famílies”.

Centenars de persones en diverses ciutats del país van desafiar els mesos de repressió contra les veus crítiques, a més de les lleis aprovades al març, que preveuen fins a 15 anys de presó per distribuir “notícies falses” sobre l’exèrcit.

En aquest escenari, no era probable una mobilitzac­ió massiva, com es va veure a les ciutats de l’Extrem Orient Rus i de Sibèria. En alguns llocs la protesta va ser testimonia­l, com a Khabàrovsk o Iakutsk. Gairebé un centenar de persones es van atrevir a sortir a Tomsk, on la policia en va detenir 30, segons l’oenagé OVD-Info.

A Moscou i Sant Petersburg es van reunir diversos centenars de manifestan­ts al centre de les dues principals ciutats russes. “Vida per als nostres fills!”, “No a la guerra!”, se sentia, entre altres consignes, al cèntric carrer Arbat de la capital.

Vídeos pujats a les xarxes socials mostraven que la policia no tenia miraments i detenia els manifestan­ts més destacats. OVD

Info comptabili­tzava més de 1.300 detinguts en 38 ciutats a les nou de la nit de Moscou.

També van donar suport a les protestes els seguidors de l’opositor empresonat Aleksei Navalni, que va acusar Putin de voler “que es taquin amb sang centenars de milers de persones” per perpetuar-se en el poder. “Això conduirà a una gran tragèdia, a una enorme quantitat de morts. Putin està perdent el país veí, està assassinan­t la gent d’allà i ara llança a la triturador­a de la guerra una gran quantitat de ciutadans russos que simplement haurien de portar una vida normal i ocupar-se de les seves famílies”, va dir en una vista judicial, segons va publicar el seu equip a Telegram.

L’al·locució de Putin es va emetre un dia després que les autoprocla­mades repúblique­s populars de Luhansk (RPL) i Donetsk (RPD), així com les autoritats prorusses dels territoris controlats per l’exèrcit rus a les regions de Kherson i Zaporíjia, anunciessi­n simultània­ment la celebració de referèndum­s exprés per incorporar-se a Rússia. Les votacions se celebraran entre el 23 i el 27 de setembre. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain