La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’exèrcit rus és deficient, rígid i incapaç de maniobrar amb agilitat”

-

Debilitats

Una arma nuclear tàctica? zar l’arma química, però fent creure que van ser els ucraïnesos els que van voler utilitzar-la i els va acabar esclatant.

Com?

Els russos podrien aprofitar els estocs de fertilitza­nts químics. Ucraïna és un gran país agrícola i té molts fertilitza­nts que contenen productes altament explosius. És el que va devastar el port de Beirut. Putin podria estar temptat per una operació especial, dels serveis secrets, per un atac químic de què acusaria els ucraïnesos. Només els seus aliats s’ho creurien. Però ja va dir a l’ONU que hi havia laboratori­s dels Estats Units d’armes químiques a Ucraïna. Podria muntar una operació encoberta d’aquest tipus.

A més de les armes que Occident subministr­a a Ucraïna, com d’important és l’ajuda en informació, en intel·ligència?

Els EUA i tots els països europeus, incloent-n’hi alguns de petits, com Holanda, donen informació de satèl·lit, d’escoltes, i els ucraïnesos hi afegeixen la informació humana, amb partisans infiltrats a les zones controlade­s pels russos. Quan es creuen aquests mitjans d’intel·ligència, l’Estat Major ucraïnès obté una foto molt precisa de les fortaleses i les debilitats russes.

Per què l’exèrcit de terra rus s’ha mostrat tan feble? És una qüestió de quantitat, de qualitat, de formació, de moral?

De tot el que ha dit. Des del principi vaig dir, i no vaig ser l’únic, que amb un cos expedicion­ari de 200.000 homes no n’hi havia prou. Si es descompten els que s’encarregue­n de la mecànica, el són bastant imprecises. Fan atacs de saturació. I també tenen molts míssils de llarga distància, de creuer, però han consumit part de l’estoc. Ara els utilitzen per atacar centrals elèctrique­s, per castigar els ucraïnesos. Però amb això no n’hi ha prou per mantenir el terreny i resistir a ofensives sòlides.

Quines possibilit­ats tenen els ucraïnesos de consolidar la seva recent ofensiva?

Els ucraïnesos estan en posició dinàmica. Han arribat a la província de Luhansk, que van perdre fa dos mesos. Però tenen dos problemes. Com que estan en ofensiva, necessiten en un moment donat descansar, reaprovisi­onar-se, reparar el material. I el terreny és complicat. Hi ha molts rius. Els russos hi tenen un cert avantatge en una posició defensiva. Els ucraïnesos necessiten molta logística, enginyers, sapadors, per construir ponts, per desminar. No serà fàcil. ●

Risc d’escalada “Temo més un atac químic rus, amb una operació encoberta, que una bomba nuclear”

 ?? Aruno Klein ?? Pierre Servent analitza diàriament la guerra als mitjans francesos
Aruno Klein Pierre Servent analitza diàriament la guerra als mitjans francesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain