La Vanguardia (Català-1ª edició)

El moviment més arriscat de Putin

-

Vladímir Putin ha cridat a la mobilitzac­ió parcial de les tropes, en una decisió que suposarà la crida a files d’uns 300.000 soldats de refresc per a un exèrcit que es bat en retirada a Ucraïna. Amb això pretén donar cobertura a les consultes convocades els pròxims dies pels separatist­es russos a les regions de Luhansk, Donetsk (a l’est del país), Kherson i Zaporíjia (al sud).

Es tracta de la mesura més arriscada presa per Putin des que va començar la guerra. La mobilitzac­ió parcial visibilitz­a a casa un conflicte que el president rus mai no ha volgut posar en evidència. Ara corre el risc que l’atemorida oposició al conflicte aprofiti l’oportunita­t i guanyi força. Rússia sempre ha parlat d’“operació especial”, mai de guerra. Però Putin actua aquí pressionat pels sectors més radicals del Kremlin, que li exigeixen des de fa setmanes una posició de força. Ara n’és presoner. Aquest és justament l’escenari a què el president no voldria haver arribat mai, com explicava aquest cap de setmana l’analista Ivan Krastev a les pàgines del Financial Times.

La mobilitzac­ió parcial és el tercer moviment del Kremlin a la guerra d’Ucraïna. És la tercera correcció d’una operació que havia de ser ràpida i precisa. El primer moviment va tenir lloc el 24 de febrer d’aquest any. L’exèrcit rus va travessar les fronteres d’Ucraïna pel sud, l’est i el nord. L’objectiu era arribar amb rapidesa a la capital, Kíiv, escapçar el Govern de Volodímir Zelenski i substituir-lo per un executiu titella a les ordres de Moscou.

L’operació va fracassar. Els serveis de seguretat russos van demostrar que estaven mal informats de la realitat que era Ucraïna. Es pensaven que la població aclamaria els russos com a alliberado­rs. També es pensaven que Zelenski era un còmic propens a fugir i que l’exèrcit ucraïnès era tan fràgil com el 2014, quan van envair Crimea. En només uns dies l’exèrcit rus es va col·lapsar. La principal columna de blindats russos va quedar empantaneg­ada a l’autopista que anava del nord a la capital i va ser víctima dels drons, els atacs llampec de les forces especials i la seva pròpia inoperànci­a logística.

Setmanes després, el Kremlin va modificar els seus objectius. Va ser el segon moviment. Ara l’objectiu era fer-se forts al Donbass (Donetsk i Luhansk) i el sud. Començar una guerra de desgast i de terror contra la població civil i consolidar el màxim possible de territori per asseure’s a negociar en posició de força.

Rússia admetia que el nombre de soldats que havia desplegat a Ucraïna (200.000) no era suficient per conquerir el país i optava per reeditar la jugada de Crimea. Annexionar aquells territoris després de consultes prefabrica­des i seccionar encara més el territori ucraïnès.

En paral·lel, Putin, amb l’ajuda del seu inestimabl­e ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, no deixava d’acusar Occident de jugar amb foc subministr­ant armes a Ucraïna.

La contraofen­siva ucraïnesa, iniciada de manera tímida al sud el 27 de juliol i ja de manera més decidida al nord-est, a Khàrkiv, va canviar tots els plans dels russos. Els ucraïnesos van recuperar en pocs dies 8.000 quilòmetre­s quadrats que estaven en mans russes des de feia mesos i amenaçaven obertament Luhansk.

La contraofen­siva ucraïnesa va canviar totes les perspectiv­es. Va fer pensar a Occident que Ucraïna podia guanyar la guerra. I va posar el focus d’atenció en les deficiènci­es de l’exèrcit rus. Putin va començar a rebre crítiques dels sectors més radicals del Kremlin. Com ha escrit Aleksandr Duguin, l’ideòleg de capçalera d’aquests sectors, Ucraïna ha

Aquest és el pitjor escenari per a Putin, que queda en mans dels radicals

de ser esborrada del mapa. És l’obstacle més important per a la creació del nou imperi rus amb què sempre han somiat.

Putin ha estat evitant tots aquests mesos prendre una decisió que ara sembla precipitad­a pels esdevenime­nts. Fonts russes citades pel periodista Gideon Rachman assenyalen que l’atemptat que va costar la vida a la filla de Duguin (Dària Dúguina) hauria estat organitzat pels serveis de seguretat com a advertènci­a a aquests sectors perquè no interferei­xin en les decisions de Putin. ●

 ?? BAVRIIL GRIGOROV / AFP ?? Vladímir Putin el 2 de setembre a Moscou
BAVRIIL GRIGOROV / AFP Vladímir Putin el 2 de setembre a Moscou
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain