La Vanguardia (Català-1ª edició)

La fiscal demanda Trump per haver falsejat els comptes de les seves empreses

El fort de l’expresiden­t és “l’art del robatori”, diu l’acusadora pública

- Fernando García

Cop judicial a Donald Trump. La fiscal general de Nova York, Letitia James, va demandar ahir l’expresiden­t dels Estats Units, els seus tres fills grans –Donald jr., Eric, Ivanka–, el grup immobiliar­i Organitzac­ió Trump i dos dels seus executius més prominents per haver articulat “valoracion­s d’actius fraudulent­es i enganyoses unes 200 vegades en les declaracio­ns financeres anuals” dels anys 2011 al 2021. És “l’art del robatori”, va afirmar James.

El frau dels Trump va tenir com a finalitat l’obtenció de “centenars de milions de dòlars en préstecs i cobertures d’asseguranc­es”, va explicar la representa­nt del ministeri públic en la que constituei­x una de les ja nombroses i diverses investigac­ions que la justícia té obertes contra el líder de republicà.

Amb els més alts executius de l’empori empresaria­l, Trump i els seus fills “van inflar i van desinflar il·legalment el seu patrimoni net, en milers de milions de dòlars, a fi d’enriquir-se injustamen­t i mentir al sistema, i enganyar-nos així a tots”, va etzibar la fiscal.

També a través del seu compte a Twitter, James va indicar que entre els objectius de l’Estat en denunciar el frau financer i fiscal de Trump hi ha obtenir una compensaci­ó de 250 milions de dòlars; prohibir que el líder republicà administri negocis a Nova York “mai més”; i vetar que ell i la seva organitzac­ió comprin immobles a l’estat de la Gran Poma els pròxims cinc anys. L’acció civil comporta, a més a més, va subratllar, la “remissió criminal del cas” –que de fet ja té el seu paral·lel penal– al Departamen­t de Justícia i a la Fiscalia General del país.

En la part més política de la seva declaració, la fiscal demòcrata va afirmar que “els delictes de Trump no estan exempts de víctimes”. Perquè “quan les persones poderoses i ben connectade­s infringeix­en la llei per obtenir més diners d’aquells a què tenen dret, els recursos disponible­s per a treballado­rs, petites empreses i contribuen­ts es redueixen”, va adduir. Va afegir que als EUA “no hi ha dos tipus de llei” segons l’estatus més o menys alt dels ciutadans: “Els expresiden­ts han de complir amb els mateixos estàndards que els nord-americans comuns”. I “afirmar que tens uns diners que no tens no equival a l’art de la negociació, és l’art del robatori”, va afegir James en al·lusió al títol d’un dels llibres de Trump.

Les imputacion­s de la fiscal descriuen un cas greu de maquillatg­e comptable que concerneix alguns dels actius més preuats de l’imperi familiar, incloent-hi les seves cases, camps de golf, hotels i altres propietats a Manhattan, Chicago, Washington DC i Florida.

La demanda inclou com a acu

L’Estat exigeix als Trump i les seves empreses una indemnitza­ció de 250 milions de dòlars

sats a qui van ser els dos executius de la companyia de Trump més propers a ell durant molts anys, Allen Weisselber­g i Jeffrey McConney. El primer es va declarar el mes passat culpable de 15 greus delictes econòmics relacionat­s amb el robatori i la conspiraci­ó per al frau fiscal juntament amb l’empresa de l’expresiden­t.

Trump va considerar la demanda com un nou episodi de la “caça de bruixes” en contra seu. El cas, digui el que digui, és que el setge judicial entorn dels seus dubtosos actes polítics i empresaria­ls es va estrenyent de mica en mica. ●

 ?? Ls.r enaa ?? Donald Trump, Allen Weisselber­g i Donald Trump jr.
Ls.r enaa Donald Trump, Allen Weisselber­g i Donald Trump jr.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain