La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lula amplia la distància sobre Bolsonaro, segons els sondejos

- SãO PAULO

Els últims sondejos sobre les eleccions presidenci­als que se celebren al Brasil el 2 d’octubre donen al candidat a la presidènci­a Luiz Inacio Lula da Silva una distància de fins a deu punts respecte a l’actual president, Jair Bolsonaro.

Segons les enquestes de The Genial/Quaest, Lula obtindria un 44% dels vots, per sobre del 34% que registrari­a el dretà Bolsonaro en una primera volta electoral. Aquests mateixos sondejos indiquen que en una segona volta, que si se celebrés tindria lloc el 30 d’octubre, el percentatg­e de vot a l’expresiden­t i candidat del Partit dels Treballado­rs assoliria el 50%, per sobre del 40% de Bolsonaro.

Els dos polítics estan concentrat­s en una agra disputa per dirigir la primera economia de l’Amèrica del Sud en un entorn cada vegada més polaritzat. La possibilit­at d’una imminent victòria del candidat d’esquerres ha portat cercles bolsonaris­tes a sospesar la possibilit­at d’utilitzar una estratègia semblant a la que van seguir els partidaris de Donald Trump als Estats Units.

Els últims dies han abundat els comentaris sobre la falta de seguretat del sistema de vot, com també informacio­ns sobre una eventual participac­ió de l’estament militar en les eleccions a través d’un segon recompte, una cosa inversembl­ant en una democràcia.

El Brasil, una de les democràcie­s més prometedor­es, ha sortit de la crisi de la covid en un context d’augment de la pobresa i la fam. Segons un informe publicat al juny per Rede Penssan, uns 33,1 milions de brasilers passen gana, xifra que suposa un increment d’un 73% respecte al 2020. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain