La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pressió de Brussel·les compromet el PP a resoldre la crisi judicial

El Consell confia que el comissari europeu aconseguei­xi desbloquej­ar la renovació

- Carlota Guindal

La crisi judicial viscuda està a punt d’arribar a un punt d’inflexió. Els vocals del bloc conservado­r del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) estan collant per evitar nomenar dos magistrats del Tribunal Constituci­onal –tal com exigeix la Constituci­ó– fins que arribi la setmana que ve el comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders. Tenen posades totes les esperances que un ultimàtum d’Europa forci que es renovi l’òrgan dels jutges, bloquejat pel PP.

La situació és límit perquè si el comissari europeu no arrenca un compromís del líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, per arribar a un acord amb el PSOE per nomenar els vint vocals del CGPJ, el seu president, Carlos Lesmes, posarà la dimissió a sobre de la taula. Si passa això, el cisma està servit.

El CGPJ tenia fins al dia 13 de setembre per nomenar els dos magistrats del TC. Els progressis­tes ja tenen diversos candidats, però el bloc majoritari està jugant la carta d’alentir el procés per forçar-ne la renovació. És cert que els conservado­rs responsabi­litzen de la situació el Govern per les dues reformes que ha fet de la llei del Poder Judicial. La primera modificaci­ó va provocar que el CGPJ no pogués fer més nomenament­s de magistrats mentre estigués en funcions.

Ho va fer per forçar el PP a renovar l’òrgan, que ja sumarà gairebé quatre anys en funcions. Per als conservado­rs, aquesta reforma ha provocat un col·lapse al Poder Judicial, en general, i al Tribunal Suprem, en particular. A més, han vist com un atac frontal a la seva institució la segona reforma que els torna la potestat de fer nomenament­s, però només els del TC i a més en un termini establert.

Reynders ve la setmana que ve per reunir-se amb els ministres Félix Bolaños i Pilar Llop, amb el PP, i amb Lesmes. Arriba amb dos missatges clars: la urgència de renovar el CGPJ –bloquejat pel PP– i plantejar després una reforma de la llei perquè siguin els jutges els que nomenin els vocals i no el Parlament –avalada pel PP i no vista de tan bon ull pels socialiste­s–. Els populars continuen exigint que primer sigui la reforma, mentre que els

Toni Batllori socialiste­s acusen el principal partit de l’oposició de “segrestar” el CGPJ. Fonts del PSOE assenyalen que Brussel·les està llançant un ultimàtum al PP, però sospiten que tindrà poc efecte perquè no és la primera vegada que es planteja aquesta exigència sense cap èxit.

Si la renovació no arriba aquestes pròximes setmanes i Lesmes dimiteix, el bloqueig s’instaurarà al Constituci­onal. Fonts del Consell adverteixe­n que si passa això els conservado­rs frenaran definitiva­ment els dos nomenament­s que li correspone­n.

Per començar, ahir es va fer la segona reunió entre els interlocut­ors dels dos blocs i els conservado­rs continuen sense presentar cap candidat sota l’argument que encara no han trobat l’idoni. Els progressis­tes volen forçar que hi hagi ara un acord per al ple que se celebra dijous vinent, però sense esperances reals que això pugui passar.

En aquest escenari, el Govern haurà de decidir si nomena els seus dos magistrats del TC. La ministra de Justícia, Pilar Llop, defensa que es faci, però altres fonts governamen­tals dubten de la seva constituci­onalitat perquè la Carta Magna estableix la renovació del tribunal per terços, és a dir, de quatre en quatre magistrats. Llop creu que la jurisprudè­ncia del TC els avala per fer-ho, però el Govern s’enfronta al risc que el mateix TC tombi els dos nomenament­s i amb això es declarin nul·les totes les seves resolucion­s. ■

Reynders, que ve la setmana entrant, es reunirà amb populars i socialiste­s per evitar la dimissió de Lesmes

Els vocals conservado­rs sostenen que no tenen candidat per al TC i demanen més temps

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain