La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya i el Marroc anuncien a l’ONU “la normalitza­ció” de fronteres

- Francesc Peirón

Diplomàcia en acció. Mentre el president espanyol Pedro Sánchez anava a un acte a la fundació Bill Gates o a un fòrum econòmic organitzat als marges de l’Assemblea General de l’ONU, el ministre d’Afers Exteriors es reunia amb el seu homòleg marroquí amb un resultat “desembussa­dor”.

El ministre José Manuel Albares i el seu homòleg Nasser Burita van anunciar junts “la normalitza­ció del trànsit de persones i mercaderie­s per via terrestre i marítima” a partir del proper gener. A més, també van comunicar la celebració d’una reunió d’alt nivell a Rabat abans de final d’any. “Hem acordat treballar per a l’inici del pas de mercaderie­s de manera ordenada i gradual”, va assenyalar Albares a la sortida de la missió marroquina davant l’ONU. Per la seva banda, Burita va confirmar la intenció del Marroc de complir amb l’acordat en la declaració del 7 d’abril subscrita pel president Sánchez i el rei Mohamed VI.

Burita va dir que els dos països treballara­n per a “un retorn a la normalitat de manera eficaç” quant al pas de persones i mercaderie­s. Va expressar la confiança que els “dispositiu­s” necessaris estiguin en marxa “des del principi d’any en el marc d’una cooperació franca entre socis i amics”.

El ministre espanyol es va felicitar a més pel curs de les relacions amb el Marroc. Va posar dos exemples: les exportacio­ns espanyoles han crescut un 30%, fins als 6.000 milions de dòlars, i l’entrada d’immigrants irregulars es va reduir en un 20% a Espanya els passats quatre mesos.

Però Albares va descartar reunir-se amb el seu homòleg algerià en el marc de l’assemblea general, país amb el qual Espanya té congelades les relacions.

Mentrestan­t, Sánchez va participar en el fòrum econòmic organitzat per la Cambra de Comerç Espanya-EUA i el diari

La previsió és que el trànsit de “persones i mercaderie­s per via terrestre i marítima” es recuperi al gener

El País. Va aprofitar “per condemnar” els referèndum­s en les autoprocla­mades repúblique­s populars de Donetsk i Luhansk, a la regió ucraïnesa del Donbass, per a la seva incorporac­ió a Rússia. “Es tracta d’una nova violació de la legitimita­t internacio­nal i el seu resultat no serà mai reconegut per la comunitat internacio­nal”, va dir. Davant l’amenaça nuclear de Putin, va respondre: “Estem en una guerra d’agressió iniciada per un autòcrata i sabem que entrem en una fase molt més crítica, que és quan l’agressor va perdent i ara és quan més falta fa la unitat d’Europa i de totes les democràcie­s”. ●

 ?? on# oa/$or%a &uig d'  a $'  a#asa ?? Pedro Sánchez amb Bill i Melinda Gates al fòrum Goalkeeper­s
on# oa/$or%a &uig d' a $' a#asa Pedro Sánchez amb Bill i Melinda Gates al fòrum Goalkeeper­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain