La Vanguardia (Català-1ª edició)

Marlaska defensa l’actuació policial a la tanca de Melilla

El ministre evita retreure la crua actuació del Marroc

- Joaquín Vera

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, no va pronunciar ahir ni una sola paraula crítica contra l’actuació de la policia marroquina durant l’intent de salt massiu a la tanca de Melilla que es va saldar amb, almenys, 23 morts. I això que el titular d’Interior, que va comparèixe­r ahir al Congrés dels Diputats per explicar la tragèdia, va situar a tota hora els fets a Nador, a l’altre costat de la frontera, després que alguns grups –encapçalat­s per EH Bildu– asseguress­in que el succés va tenir lloc en sòl espanyol, segons el cadastre.

La compareixe­nça es va fer esperar. Gairebé tres mesos han passat des d’aquell fatídic 24 de juny. Per al ministre, després d’aquella tràgica jornada es troba un “intent violent i intolerabl­e d’atacar la frontera espanyola”. Un “atac” que, segons el titular d’Interior, va obtenir una resposta “ferma, serena i proporcion­ada” per part de l’Estat. Inclòs l’ús “oportú i proporcion­at” de material antiavalot­s –tot i que no va especifica­r quin– contra els immigrants que pretenien creuar la frontera. Fins en tres ocasions va pujar a la tribuna d’oradors sense verbalitza­r cap retret al Marroc, que va qualificar de “soci lleial”.

Segons el relat cronològic que va oferir el ministre, Interior va ser informat cap a les cinc de la matinada que un grup d’immigrants s’aproximava a la tanca. Dues hores més tard, la multitud “organitzad­a” es va dividir en dos grups: un es va dedicar a “rebutjar l’acció de la policia marroquina de la teulada” mitjançant el llançament de pedres i artefactes, i un altre va començar a forçar la caseta fronterera del barri xino de Nador “amb maces, destrals i altres objectes contundent­s”, fins i tot amb una serra radial manual.

Segons la seva versió, al voltant de les 8.20 h del matí hi havia 1.700 persones dins del recinte fronterer, “en terra de ningú”. Diversos migrants van forçar les portes d’entrada a Melilla i van provocar “un embús que va posar en risc la integritat de centenars de persones”. El ministre no va oferir una xifra de morts.

La diputada d’ERC Maria Dantas va preguntar infructuos­ament per què els agents espanyols no van obrir les portes del pas fronterer “per alleujar l’asfixiant coll d’ampolla”. “Van quedar atrapats en una ratera”, va criticar la parlamentà­ria. La mateixa pregunta que es va fer Jon Iñarritu (EH Bildu), que des de fa dies posa en dubte que les morts tinguessin lloc en territori marroquí.

Els grups van criticar que Interior s’entossudís a culpar les màfies de propiciar el salt, però no esmentés les batudes prèvies que es van dur a terme a la muntanya Gurugú, on els migrants esperaven el seu torn. També li van retreure que els gendarmes accedissin a Espanya per practicar devolucion­s en calent. Per Marlaska, van ser “rebutjos en frontera” conformes a dret. ●

El titular d’Interior qualifica el salt massiu d’“intent violent i intolerabl­e d’atacar la frontera espanyola”

 ?? Madr MJua ?? El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ahir al Congrés dels Diputats
Madr MJua El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ahir al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain