La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puntada de peu als glutis dels catalans

- Josep Martí Blanch nPCrlosHid­g/HEF

Tal com mana l’atàvic costum, els glutis dels catalans continuen sent el tros de carn més sofert i que millor suporta una puntada de peu en qualsevol moment que l’atzar determini. És igual que sigui una puntada de peu o un cop de puny. Aquesta vegada ha tocat el segon a través del president andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, que per la dificultat d’explicar als andalusos la seva rebaixa d’impostos ha recorregut a l’espantaoce­lls català. L’equació es resol d’aquesta manera al cap de qualsevol alquimista del palau de San Telmo: si és dolent per als catalans, és bo per als andalusos. Perquè aquesta estratègia tingui èxit, n’hi ha prou que els altres en mosseguin l’ham. Punt per a Juanma, a qui el que es digui fora d’Andalusia li importa tant com a vostè i a mi el preu dels peatges al Senegal.

Populisme fiscal? Per descomptat. Almenys pel que fa a la presentaci­ó i argumentac­ió de la bondat de les mesures. És el signe dels temps. També per a l’esquerra. Pedro Sánchez ja porta mesos amb les històries dels rics i els poderosos per explicar nous impostos que, sent raonables, mereixien ser explicats d’una manera proposicio­nal i no pas com una vendetta. A Espanya és impossible anunciar una mesura fiscal sense acompanyar-la d’un apunyalame­nt per justificar-la. Més que cap a un pacte de rendes, anem cap a una olla de grills.

Putin ha ordenat una mobilitzac­ió parcial de la població i ha amenaçat que faria servir l’arsenal nuclear. Fukuyama i el final de la història han envellit malament. El mateix que els profetes que anunciaven la mort de les ideologies. Dreta i esquerra continuen existint i la política fiscal és un camp de batalla recurrent. Els governs són ideologia traslladad­a als butlletins oficials. Per què votar, si no? Que la dreta abaixi impostos i que l’esquerra els apugi forma part de l’ordre natural de les coses, fins i tot amb excepcions. Llàstima que uns i altres, en lloc d’explicar les bondats de les seves decisions, prefereixi­n treure a ballar el ximple de torn que ha de servir-los com a coartada. Els catalans, en el cas de Juanma Moreno.

A Catalunya s’hi paguen més impostos per dos motius. Un és, simplement, per qüestions ideològiqu­es. Només cal mirar la composició del Parlament per corroborar-ho. L’altre respon a la incapacita­t del PSOE i del PP –també dels partits que estan en condicions d’influir decididame­nt en la governabil­itat d’Espanya– de complir amb les seves obligacion­s envers la reforma del finançamen­t autonòmic, que porta nou anys caducada i el que queda. Aquí sí que no hi ha dreta ni esquerra que valguin. Només es pot escollir entre incapacita­t, irresponsa­bilitat i covardia. O les tres coses alhora. Deixar fora del debat aquesta qüestió quan es discuteix sobre la càrrega fiscal que suporten els catalans és una estafa intel·lectual. Tot i que també ho seria oblidar que tenim un Govern de la Generalita­t amb una marcada volença a ficar la mà a les butxaques de la gent. L’any passat, en plena factura de la covid, hi van colar un nou impost als automòbils.

Però sense obrir la qüestió del finançamen­t autonòmic l’assumpte és un parlar per parlar. Un exemple per entendre-ho: el sistema sanitari català ha treballat els últims dos anys amb 2.500 milions de més gràcies als fons extraordin­aris de la covid. L’Estat ja en va anunciar la seva retirada. Tot i que continuen sent imprescind­ibles per recuperar l’activitat assistenci­al endarreri

A Espanya no s’anuncia una mesura fiscal sense acompanyar-la d’un apunyalame­nt

da i fer funcionar el sistema. Tres solucions: impostos, dèficit o liquidar el sistema de salut. Què escollim? Sense atallar el finançamen­t autonòmic, la ideologia –majoritàri­ament esquerrana a Catalunya– és un ornament, un complement que n’accentua les decisions. Però no pas el vestit principal. Aquesta és la realitat, amb independèn­cia del fet que cadascun de nosaltres prefereixi jugar amb les vermelles o amb les blaves. Perdó, amb les blanques o les negres.

 ?? Madr MJua ?? Juan Manuel Moreno Bonilla
Madr MJua Juan Manuel Moreno Bonilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain